fbpx Nyansert om konflikter på jobben Hopp til hovedinnhold

Nyansert om konflikter på jobben

Bokfakta

Boktittel: Konflikt og konfliktforståelse
Forfatter: Tor-Johan Ekeland
Forlag: Gyldendal Akademisk, 2014
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-471986

I helse- og sosialsektoren er endringstakten høy, innflytelse er fordelt på mange personer og engasjement for egen sak og eget fag er ofte stort. Det gir et høyt konfliktpotensiale, og høyskoleutdanningene har krav til kunnskap om konflikter i sine rammeplaner. Konflikt og konfliktforståelse – for helse og sosialarbeideremøter dette kravet, og et komplisert fagfelt blir gjort tilgjengelig for lesere uten spesielle forkunnskaper.
Tor-Johan Ekeland, professor i sosialpsykologi, gir en grundig og grunnleggende innføring i konflikt som fenomen og hvordan konflikter arter seg på arenaer hvor helse- og sosialarbeidere er aktører. Forfatteren går i dybden, men dekker samtidig bredden som er nødvendig for å oppnå helhetsforståelse. Framstillingen er nyansert og rik på eksempler og situasjoner fra praksis. Nyutgaven har samme struktur og i store trekk samme innhold som førsteutgaven, men er videreutviklet, og den har tatt opp i seg problemstillinger knyttet til nye styringsmåter i velferdsstaten. Boka tar for seg arenaene hvor konflikter utspiller seg, og peker på systembetingelsene som aktørene er underlagt. Den viser både det som er felles for konflikter og hvordan ulike konflikter arter seg. Den fokuserer på samhandling mellom personer og vektlegger betydningen av rolle som innfallsvinkel til forståelse og håndtering av konflikt. Boka gir innsikt i psykologiske mekanismer som trer i kraft når det oppstår spenning og interessemotsetninger.
Konflikthåndtering og mekling blir behandlet i egne kapitler. Jeg mener læreboka først og fremst gir forståelse av fenomenet konflikt som grunnlag for videre lesning og tilegnelse av ferdigheter i konflikthåndtering og mekling. Og den bærer i seg et håp med troen på at konflikt kan være kilde til fornyelse og vekst når den blir håndtert fornuftig.

Annonse
Annonse