fbpx Bredt og solid om folkehelse Hopp til hovedinnhold

Bredt og solid om folkehelse

Bokfakta

Boktittel: Folkehelse i et norsk perspektiv
Forfatter: Ursula Goth (red.)
Forlag: Gyldendal forlag 2014
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-46395-

Vi dyrker helse og fysisk aktivitet mer enn noen gang. Vi blir stadig fortalt hvordan vi skal komme i bedre form og dermed holde oss friske og leve lenger. Folkehelsemeldingen har dette som mål. Det samme har denne boken. 
De tretten forfatterne har et helhetlig syn på mennesket og folkehelsen. De bygger på en teoretisk tilnærming basert på Dahlgren og Whiteheads modell for sosial ulikhet i helse. I boken kommer mange stemmer til orde. Her presenteres forskning og synspunkt knyttet til både historie, metodiske utfordringer, sosial ulikhet, migrasjon, fysisk aktivitet, kosthold, psykososiale faktorer, frivillighet og kommunikasjon.
Helsesøster Nina Misvær har lang erfaring. Hun overbeviser meg om at helsesøsterens rolle på ny må styrkes de fleste områder der folkehelsen er under press. Nevnes må også det viktige kapittelet om arbeidshelse der legen Ørn Tage Foss peker på Arbeidsmiljøloven som den viktigste folkehelseloven. Det er et viktig budskap nå som loven på nytt er under press. Han trekker også frem tendensen til økende sosiale og økonomiske forskjeller i befolkningen. To-tredjedelssamfunnet vil kunne få store helsemessige og sosiale konsekvenser. 
Bokens kapitler gir alle et godt bilde av folkehelsesituasjonen i Norge. Det er lite å kritisere ved boken. Jeg kunne imidlertid ønske meg en mer kritisk diskusjon om den paternalismen som gjerne er knyttet til statlig folkehelsearbeid. Har vi rett til å pådytte andre mennesker andre verdier enn de helsefremmende dersom de vil leve livet annerledes enn det som forkynnes fra de profesjonelle? 
Kapitlene har mange og gode referanser, men jeg savner et register. Det ville ha gitt boken en større verdi som oppslagsverk. Boken anbefales på det sterkeste for alle som er interessert i at det fortsatt skal være godt å leve med god helse her i landet.

Annonse
Annonse