fbpx Å kjenne på andres lidelser Hopp til hovedinnhold

Å kjenne på andres lidelser

Bokfakta

Boktittel: La meg sove til dette bare er en drøm
Forfatter: Ellisiv Stifoss-Hanssen
Forlag: Cappelen Damm, 2013
Sidetall:
ISBN: 978-82-419-1020-3

Anmeldelse:Denne boka handler om 26 år gamle Mia som får livmorhalskreft. Dette er en fortelling som blir beskrevet igjennom Mias øyne. Det er fortelling om et indre kaos som oppstår etter å ha fått en alvorlig diagnose og samtidig blitt forlatt av kjæresten.

Forfatter er Ellisiv Stifoss Hanssen, som er født i 1980. Hun har gått på skriveutdanning ved Nansenskolen og hun debuterer med denne romanen.

I boka beskriver Mia menneskene som er rundt henne. Hun beskriver en av sykepleierne slik: Hun kjenner meg ikke, men likevel rer hun sengen min, henter mat og snakker hyggelig til meg uten at jeg har gjort meg fortjent til det.

Det er en intens fortelling. Handlingen glir mellom fortid, nåtid og tanker blandet med håp og frykt for en usikker framtid. Det at fortellingen går så mye ut og inn av tid gjør det vanskelig å henge med i handlingen.

Fortellingen gir oss et godt innblikk i den tøffe behandlingen som kvinnene med livmorhalskreft må igjennom. Vi følger Mia når hun får cellegift, stråling og operasjon. Boka forteller om bivirkningene av behandlingen. Om hårtapet, kvalmen, stråleskaden og om å komme i overgangsalderen. Hvordan er det egentlig å måtte overgi seg til andre og la andre ta styringen over egen kropp? Fortellingen gir svar på dette.

Gjennom å lese denne fortellingen gir forfatteren oss en opplevelse av hvordan det er å leve i frykt, sorg og smerte. Jeg orker ikke være sterk, hvorfor får jeg ikke være svak?,spør Mia i boka. Hvordan greier man å holde motet oppe når smerter og sorg føles så sterkt er et gjennomgående tema i boka.

Når vi leser boka kjenner vi på et annet menneskes håpløshet. Dette gjør boka spesiell. Med utgangspunkt i omsorgsetikken blir man en bedre sykepleier hvis man har evne til å kunne sette seg inn i andres lidelse.

Annonse
Annonse