fbpx «Det virker for meg!» Hopp til hovedinnhold

«Det virker for meg!»

Bokfakta

Boktittel: Placebodefekten Hvorfor alternativ behandling virker som den virker
Forfatter: Gunnar R. Tjomlid
Forlag: Humanist forlag, 2013
Sidetall:
ISBN: 978-82-82-82051-6

Anmeldelse:Frasen i tittelfeltet hører vi titt og ofte, både fra venner, i diskusjonsforum på nettet og i reklamer. Hvorfor opplever folk at diverse metoder fungerer for dem, når vitenskapelig forskning viser at det ofte slettes ikke virker? Dette er ett blant flere viktige spørsmål Gunnar Tjomlid stiller i sin bok om alternativ behandling.

Han går i dybden på menneskelig psykologi og vitenskapelig forskning for å forklare hvor lett vi mennesker lurer oss selv. Boka er blant annet fylt med aktuelle anekdoter som tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssens påstand om at Snåsamannen helbredet hans sønn. Fra Tjomlids egen eksperimentering for å avsløre sin laktoseintoleranse, til ganding av norske fotballspillere og politikere.

Tjomlid skal ha ros for å ta ulike alternative metoder i ettersyn, og han etterlater leseren med en opplevelse av å ha blitt bevisstgjort hvilke farer det faktisk er med ulike alternative behandlingsmetoder, som har få, om noen, selvkorrigerende mekanismer. Særlig interessant lesning er kapittelet Kan det skade?Her skildres både skader på enkeltindivider og skader på samfunnet. I boka vil leseren lære om både hvorfor «naturlig» ikke alltid er sunt, hvorfor alternativ medisin kan være skadelig samt hva placeboeffekten er – og ikke er.

Enkelt språk og en rik referanseliste gjør at denne boken appellerer både til menigmann og fagpersoner. Tjomlid anerkjenner betydningen av å redusere stress, føle at man mestrer tilværelsen og få en følelse av at man har kontrollen over eget liv. Men samtidig er ikke dette alternativbransjens eiendom, fordi de fleste oppegående leger vil komme til å si det samme. Disse legene vil peke på at det foregår en økt medikalisering av samfunnet, og at livsstil er sentralt for å opprettholde en god helse. Enkle råd for å opprettholde god helse som å ikke røyke, spise riktig og mosjonere. Og skulle helsen likevel svikte, er det vel bedre å oppsøke en dyktig lege de gangene man er syk, få effektiv medisin dandert på en seng av placeboeffekt, enn å betale for en overpriset placeboeffekt dandert på en seng av bedrageri, slik Tjomlid beskriver det.

Boken gir en enkel innføring i vitenskapelig metode og går grundig gjennom de kjente alternative behandlingsformene akupunktur, homøopati og kiropraktikk. Gjennom spennende historier og enkle forklaringer utstyres leseren med en verktøykasse for kritisk tenkning.

Annonse
Annonse