fbpx Gode råd til terapeuter Hopp til hovedinnhold

Gode råd til terapeuter

Bokfakta

Boktittel: Behandling som virker. Relasjonens, alliansens og kontekstens betydning
Forfatter: Bjørn Wormnes
Forlag: Cappelen Damm Akademisk, 2013
Sidetall:
ISBN: 978-82-02-40895-4

Anmeldelse:Forskning viser at i psykoterapi har relasjonen hele ni ganger større betydning for resultatet av behandlingen enn hvilken metode som benyttes. Sagt på en folkelig måte: Har du et åpent, ærlig og tillitsfullt forhold til din terapeut, som møter deg med varme, empati og forståelse, så får du tillit og tro på at behandlingen med nettopp denne terapeuten vil hjelpe deg.

Dette er budskapet til psykolog Bjørn Wormnes, som har skrevet en innsiktsfull og nyttig bok for fagfolk både i somatikk og psykiatri. Ved å gjennomgå nyere forskning og presentere hvordan forskjellige psykologiske faktorer virker, forklarer han hvordan relasjonen påvirker behandlingen.

Wormnes beskriver hvordan en bør forholde seg til klientene sine, med konkrete råd om hvordan man bygger opp og bevarer en god relasjon. «KA-NÅ-holdning» innebærer at pasienten møtes med «Kjærlighet, Aksept, Nysgjerrighet og Åpenhet». Han forklarer hvor viktig det er å ikke gå glipp av «de gyldne øyeblikkene» i behandlingen, de små glimtene der terapeuten gis mulighet til å skape tillit. Forståelse for pasientens «toleransevindu» er vesentlig, terapien må ikke bli for uoverkommelig eller for utfordrende, men oppgavene må være gjennomførbare, de må ligge innfor pasientens toleransevindu.

Ved en positiv og respektfull holdning vil det være lettere for pasienten å føle seg trygg og dermed kunne åpne seg. Pasienten må tro på at behandlingen nytter. Hvordan kan en pasient med dårlig selvtillit ta imot empati? For noen vil dette være invaderende og påtrengende, andre har ikke erfaring med nærhet og åpenhet og behøver tid for å lære å snakke om følelser. Setter terapeuten opp delmål, vil pasientens selvtillit øke når målene nås.

Wormnes gir klare eksempler på hva som virker, som kognitiv terapi og eksponeringsbehandling. Den røde tråden er hele tida alliansen som må til mellom behandler og pasient. Han kommer også med klare råd om hva som må unngås. Men jeg savner en diskusjon om begrepene overføring og spesielt motoverføring, altså hvordan pasient og terapeut påvirker hverandres følelser og væremåte. Hvis terapeuten har kunnskap om og forståelse for egne reaksjoner på pasienten, kan det benyttes aktivt i behandlingen.

Boka er nyttig for helsepersonell, og også eldre terapeuter vil kanskje kunne få en etterlengtet vitamininnsprøyting i form av gode råd fra den erfarne psykologen Bjørn Wormnes.

Annonse
Annonse