Rosa bok om håp
Bokfakta
Anmeldelse:Antologien Den Rosa bokener ei bok om håp. Den inneholder bidrag fra enkeltpersoner som hver på sin måte er rammet eller berørt av brystkreft. Boka ble utgitt i forbindelse med fjorårets Rosa sløyfe-aksjon, og overskuddet fra boksalget skal gå til aksjonen.
Om boka forteller noe nytt, vet jeg ikke. Brystkreft er kanskje en av de mest eksponerte og kjente sykdommer i det offentlige rom. Dette henger både sammen med Kreftforeningens vellykkete markedsføringskampanjer, og dessuten kreftens omdømme som uhyggelig, slu og drepende.
Boka angriper kreften fra flere hold, både som overvinnelig og altoverskyggende. Tekstene er alle sterke vitnemål om dype menneskelige omveltninger og smerte, og hvordan de kan leges. Det er et sterkt innslag av handlekraft og evne til å reorientere «sin egen fortelling» i tekstene.
Et supplement til boka, og som vil gi andre innfallsvinkler, er for eksempel kjønnsforskningen til Marianne Inez Lien og Venke Frederike Johansen. De forsker på åpenhet og kreftsykdom. Også boka Sykdom som litteraturav Hilde Bondevik og Knut Stene-Johansen har et kapittel som er velegnet i undervisning om kreft.
Dette nevner jeg fordi Den rosa bokeni profesjonell sammenheng bør suppleres med et tilfang av videre perspektiver enn det den gir på egen hånd.
De personlige beretningene søker anerkjennelse hos leseren, og for meg er fortellingene både sterkt bevegete og dypt urettferdige. Bokas styrke ligger i ’et slør av håp’ over det hele. Og sykepleierne får godord om kontinuitet og fasthet i en ellers nokså flytende verden.