fbpx Om relasjoner Hopp til hovedinnhold

Om relasjoner

Bokfakta

Boktittel: Verdi og verdighet Etikk i praksis
Forfatter: Eva Skærbæk og Lillian Lillemoen (red.)
Forlag: Cappelen Damm Akademisk, 2013
Sidetall:
ISBN: ISBN 9788202401474

Anmeldelse:Redaktørene Eva Skærbæk og Lillian Lillemoen er opptatt av hvordan etikk utspiller seg i praksis. Sammen med seks kolleger ved Høgskolen i Østfold har de utgitt denne antologien. De er alle knyttet til avdeling for helse- og sosialfag.

Relasjoner i samspill mellom helse- og sosialfagarbeider og brukeren står sentralt i boken. Et par kapitler er mer konkret sykepleierettet, både i forhold til etikk og problematisering av evidensbaseringens premisser for helsearbeid.

Nina Jahren Kristoffersen og Inger Tjøstolvsen beskriver samhandlinger mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten. Sykepleiernes situasjon blir tydeliggjort ut fra rammeplan og arbeidsoppgaver. I dette kapitlet blir leseren oppdatert på lover og retningslinjer, og hva dette betyr for kravet om mer brukermedvirkning. I tillegg til aktuell teori belyses temaet med egen forskning i forbindelse med innføring av samhandlingsreformen. Her kunne presentasjonen av metode og funn vært bedre pedagogisk tilrettelagt.

To av forfatterne omhandler barnevernfaglig arbeid på en nyttig og innsiktsfull måte. Det er et område som har væt lite berørt i sykepleiefaglig litteratur.

Boken avsluttes med en drøfting av helsefremmende og forebyggende arbeid sett i lys av verdighet og egenverdi. Her legges det vekt på et aktivt samspill mellom individuelt ansvar og sosiale- og helsepolitiske virkemidler. Livsstilssykdommer har ofte et komplekst årsaksbilde. Helsedeterminanter (for eksempel livsstil og sosioøkonomiske forhold) som kan forbedres er ofte ikke kontrollert av helsesektoren eller helse- og sosialarbeidere.

Forfatterne beskriver det som trengs av høy, faglig kompetanse og evne til refleksjon og reflektivitet for å kunne ivareta den enkelte brukers verdier og verdighet. Gjennom denne boka har de klart å formidle betydningen av en profesjonell praksis.

Det er positivt at hvert kapittel avsluttes med tre refleksjonsspørsmål. Men språket i boken kunne med fordel strammes inn. Når setningene kan ha en lengde på 40- 50 ord, er det ikke like lett å holde fokus. Enkelte faguttrykk, som nevnte helsedeterminanter, kan også virke noe oppkonstruerte. Noen av kapitlene kunne ha benyttet oppdatert litteratur og boken kunne med fordel hatt et stikkordsregister.

Denne boken føyer seg inn i rekken av prosjekter hvor kollegaer har samarbeidet om en antologi. Det kunne vært hensiktsmessig om slike bøker ble publisert digitalt, da ville kanskje boken og enkeltkapitler bli lest av et større publikum.

Annonse
Annonse