fbpx Livsgleden seirer Hopp til hovedinnhold

Livsgleden seirer

Bokfakta

Boktittel: Kreftens gleder
Forfatter: Gregers Ottesen
Forlag: Gyldendal, 2013 Royaltyinntektene av denne boka går til Leger uten grenser
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-45842-0

Anmeldelse:Gregers Ottesen er utdannet siviløkonom og har bakgrunn fra reklamebransjen og som journalist. Etter 14 år med alvorlig kreftsykdom deler han sine erfaringer. Kreftens glederer først og fremst basert på forfatterens egne erfaringer og observasjoner som kreftsyk. Boka er skrevet for den kreftsyke, deres pårørende, venner og kolleger.

Tittelen på boka, Kreftens gleder, får oss til å hoppe i stolen da vi kun forbinder kreft med noe negativt. Budskapet er å vise det positive og gode sykdommen kan bringe med seg. I boka beskriver Ottesen sin mestringstenkning som han har lært seg for å kunne tåle livet som alvorlig syk. «Hvordan holde hodet frisk når en stadig må ut på planken». Slik beskriver han utfordringen med å være langtidsoverlever. Han gir også konkrete råd om hvordan en kan mestre å være alvorlig syk. Ett av rådene er å være åpen. Åpenhet er nøkkelen til et godt liv med kreft, mener Ottesen, fordi åpenhet sveiser familien sammen og gir menneskene rundt mulighet til å hjelpe.

Jeg tror mange vil ha stor hjelp i få konkrete råd når de får en alvorlig sykdom og har problemer med å samle tankene. Men det er viktig å tenke på at dette er forfatteren sin mestringsstrategi. Dette er det som er riktig for ham. Forfatteren mener blant annet at forum for kreft ikke er godt for ham, og unngår derfor miljøer der han treffer andre kreftpasienter. Mange lesere vil undre seg over dette, fordi de erfarer å finne god støtte i å treffe andre i samme situasjon.

I kapittelet om de virkelige heltene, som er skrevet som brev til kjæreste, døtre, venner og kolleger, kommer leseren veldig nær de indre følelsene til forfatteren, og en får et godt bilde av opplevelsen av det å være kreftpasient. Det å ha kreft har stor innvirkning på pasientens hele liv. Vi som helsepersonell ser kun deler av dette i møte med pasienten som for eksempel er inne til behandling på sykehuset. Vi kan derfor ha nytte av å lese boka.

I boka kaster forfatteren seg også inn i debatten om livsforlengende behandling. Hvor mye er en borger villig til å betale for at en annen borger skal få et lengre liv og bedre livskvalitet? Dette er et spørsmål Ottesen debatterer.

Forfatteren innfrir når han sier han vil inspirere. For leserne av boka vil se at livet med kreft også har positive sider. Boka vil gi inspirasjon til å leve videre med en alvorlig sykdom og samtidig føle at man har et godt liv.

Annonse
Annonse