fbpx Enkel og grei app Hopp til hovedinnhold

Enkel og grei app

Bokfakta

Boktittel: Legemiddelutregning App for iPhone og Android
Forfatter: Helsebiblioteket og Statens legemiddelverk. Testet versjon 1.0.1 på IOS
Forlag:
Sidetall:
ISBN:

Anmeldelse:

Anmeldelse:Antall apper som skal være til nytte i opplæring eller klinisk virksomhet øker stadig. En app er et lite dataprogram som gjerne lastes ned fra nettet til bruk på en smarttelefon eller et nettbrett som Ipad. Flere og flere har smarttelefon og nettbrett med gode skjermer og muligheten for å være tilknyttet internett alle steder.

Helsebiblioteket og Statens legemiddelverk har gitt ut en app for å beregne legemiddeldosering. Bakgrunnen er å øke pasientsikkerheten ved å redusere feilmedisinering. Appen skal være et verktøy for å hjelpe helsepersonell med å regne ut riktig dose tabletter, injeksjoner, infusjoner og lignende.

Dette er en tilrettelagt kalkulator som steg for steg hjelper til med å regne ut riktig dose. Den har et logisk oppbygd og fungerende design som er lett å bruke. Først velger en legemiddelform som tablett, flytende, injeksjon eller infusjon, deretter dose. Videre tastes styrke på legemiddel før resultatet gis. Dette kan være antall tabletter eller for eksempel mengde insulin. Også mer avanserte formler med dose i forhold til kroppsvekt og dråpetakt for infusjoner kan beregnes.

En feil i det inntastede grunnlaget for utregning vil nødvendigvis gi feil dosering. Utgiverne presiserer følgende: «Appen er et hjelpemiddel og endrer ikke helsepersonells ansvar knyttet til eventuell feilmedisinering.» Følgelig er den ikke noen erstatning for at medikamenter skal dobbeltsjekkes før utdeling.

Appen kan brukes på Android og iPhone/iPad, men Windows phone plattformen, som brukes mer og mer, støttes ikke.

Fremover vil vi nok få stadig bedre apper med flere funksjoner. Det er gode muligheter for å bruke video og animasjon for opplæring og repetisjon. Jeg kunne tenke meg at man i en sånn type app også inkluderte identifisering av piller ved hjelp av form, farge og nummer. En sånn funksjon tilbys av utenlandske nettsteder og apper. Informasjon om tilbakekalling av medikamenter kan også bygges inn i apper.

Legemiddelutregning er imidlertid en enkel og grei app, som gjør det den lover på en oversiktlig og fin måte. Når den i tillegg er gratis å laste ned anbefales alle å prøve den.