fbpx Bra om offentlige verdier Hopp til hovedinnhold

Bra om offentlige verdier

Bokfakta

Boktittel: Verdibasert ledelse i offentlige profesjoner
Forfatter: Tor Busch
Forlag: Fagbokforlaget, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-1351-1

Anmeldelse:Denne boken handler om offentlige profesjoners forhold til ledelse og verdier.

Forfatter Tor Busch gir en kort, men viktig og oversiktlig presentasjon av hva New Public Management (NPM) innebærer og hvordan den har utviklet seg. Jeg liker det kritiske perspektivet han legger an. Busch er professor i siviløkonomi fra Norges Handelshøyskole, et fagmiljø som har ment at ledelsesmodeller fra privat næringsliv i større grad burde innføres i offentlig sektor.

I NPM er ledelsesperspektivet viktig. Busch viser blant annet til en rapport fra OECD som hevder at reformene knyttet til implementering av private næringslivsmodeller ikke har innfridd forventningene. NPM har ført til sterkere fragmentering av offentlig sektor og redusert muligheten til å finne helhetlige løsninger. Han peker på at økt oppmerksomhet rundt verdier i offentlig sektor kan styrke legitimiteten til den profesjonelle kontrollen. Dette innebærer at verdibasert ledelse er blitt viktigere.

Verdier er ikke nøytrale. En kritisk tilnærming må etter min mening alltid bety at leseren spør hvilke verdier som får forrang og hvilke som ikke når frem. Busch kommer godt ut når han skriver om det han kaller «offentlig etos» – et offentlig verdifundament. Han legger vekt på at offentlig sektor skal tjene samfunnet som helhet og ikke representere spesielle interessegrupper. Offentlig sektor skal ha et langsiktig perspektiv, være stabil og sikre demokratiet. Dette oppfatter jeg som ideelle normative verdier. Spørsmålet blir om virkeligheten er sånn, eller om det er forhold knyttet til makt og innflytelse som i større grad får gjennomslag. Hvordan står et slikt normativt perspektiv seg i forhold til grunnleggende makt- og eiendomsforhold i samfunnet? Her savner jeg en tydeligere maktvurdering.

Jeg sitter igjen med to viktige spørsmål. Kan landets borgere ha tillit til en offentlig sektor der markedet i stadig større grad trenger inn i den politiske sfæren? Er det tilstrekkelig å øke den etiske og normative bevisstheten hos de offentlige profesjonene for å hindre en slik markedsinntrengning?

Kapitlene om verdier i offentlig sektor, profesjon og profesjonelle organisasjoner er for meg de mest interessante. God innsikt og kunnskap formidles enkelt og greit. Det samme gjelder diskusjonen om profesjonsverdier og profesjonsidentitet.

Annonse
Annonse