fbpx Lettleste råd Hopp til hovedinnhold

Lettleste råd

Bokfakta

Boktittel: Etikk - en praktisk vinkling, 2. utgave
Forfatter: Kjartan Skogly Kversøy
Forlag: Fagbokforlaget, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-1411-2

Anmeldelse:Kjartan Skogly Kversøy er filosof og pedagog. Han er opptatt av praktisk hverdagsetikk, det å legge til rette for god samtale, samarbeid og læring i grupper. Dette er en revidert og utvidet utgave av boka med samme tittel fra 2005.

I boka presenteres vi for ni grunnleggende perspektiver på etikk. Kversøy vektlegger det praktiske og toner ned teoretiske detaljanalyser. Han belyser grunnmønstre innenfor det enkelte perspektiv, og viser styrker og svakheter. Meningen er at en skal kunne lese om et perspektiv, og så reflektere over det i møte med praktiske utfordringer. Bokas nye femte del inneholder en verktøykasse for strukturert etisk refleksjon.

I forordet skriver Kversøy at han ønsker at boka skal være lettlest uten å være light. Det har han delvis lyktes med. Ved første gjennomlesning kan den virke light, men boka tar opp flere sentrale etiske spørsmål. Den er lettlest og kan fungere bra både som introduksjon og som supplementslitteratur.

Min første innvending til boka kom relativt tidlig og det er at etikk (og moral) er utfordrende temaer å gi seg i kast med, og det er lett å tenke seg at boka er en litt «så gjør vi så når vi ...». Men Kversøy er klar over denne fallgruven og er svært bevisst når han skriver at etikken i hans bok ikke skal være en oppskrift, men gi noen råd og vink til hvordan man kan oppnå en form for systematisk etisk tenkning i virksomheten man arbeider i.

Bokas viktigste modell kalles den gode prosessen. Modellen viser en måte å sette alle bokas perspektiver inn i et helhetlig system. Modellen omhandler dydsetikk (pliktetikk) – den gode handling og det gode liv. Her trekkes inn tanker fra både Platon og Aristoteles og forener disse to sine syn på etikk. De to kunne enes om at et vellykket moralsk liv krever at vi bruker våre tanker, følelser og handlinger på en god måte. Det gjelder å finne den rette blandingen. Eksempelvis kan handlinger uten fornuft føre til at man handler dumdristig, mens handlinger med for mye følelser kan føre til feighet. En mer moderne teoretiker som Donald Schön presenterer et liknende perspektiv han kaller den reflekterte praktiker.

Alt i alt er dette en etikkbok som i korte drag gir god innsikt, summerer opp noen trekk fra de eldre greske filosofer, samt forsøker å gi noen råd for hvordan helsearbeidere kan handle moralsk godt.

Annonse
Annonse