fbpx Innsikt i fremtiden? Hopp til hovedinnhold

Innsikt i fremtiden?

Bokfakta

Boktittel: Fremtidens Helse-Norge
Forfatter: Hans Olav Melberg og Lars Erik Kjekshus (red.)
Forlag: Fagbokforlaget, 2012
Sidetall:
ISBN: 9788245012088

Anmeldelse:Det hevdes i stortingsmeldingen om samhandlingsreformen at vi står ovenfor «utfordringer som vil kunne true samfunnets bæreevne ». For å sitere VGs tabloide vinkling: «Helsesektoren kan krasje om 20 år».

Begge sitatene utledet spørsmål om hvilke utfordringer vi står ovenfor og hvordan de kan håndteres. Hans Olav Melberg og Lars Erik Kjekshus har samlet kloke hoder for å belyse situasjonen i boken Fremtidens Helse- Norge. Forfatternes bakgrunn spenner over helsefag, informatikk, teologi, etikk, men aller mest fra samfunnsfag som økonomi, sosiologi og organisasjonsvitenskap.

En del av premissene vi bygger eldrebølgens grimmeste utsikter på, blir problematisert på en pedagogisk måte. Det vises til forskning som sier at selv om alderen stiger, er dagens og sannsynligvis framtidens eldre friskere enn dagens eldre, og at vi dermed ikke kan bruke samme målestokk når framtidens behov skal defineres. Danskene har for eksempel regnet seg frem til at de årlige helseutgiftene for en 85 år gammel kvinne vil falle med 13 prosent fra 2006 til 2050. Motargumenter dras også frem, som at befolkningen som helhet vil bli mer kravstor når det gjelder helsehjelp.

Jeg er teknologioptimist, men finner professor i informatikk Margunn Aanstad sin kritikk av manges overdrevne tro på IKT-løsninger interessant.

IKT blir omtalt som «løsning», «verktøy» og «virkemiddel», mens utfordringene ikke alltid er like godt beskrevet. Hun referer til prosjektledere som har sagt at IKT-prosjekter innen helse er «overraskende komplekse». En rekke systemer, gamle og nye, skal interagere. Mangel på standarder og en informasjonsflyt i endring skaper utfordringer. For at teknologien skal kunne spille godt på lag med helsevesenet må en trø varsomt. Innføring av teknologi gjør noe med organisering av tjenesten og krever endringer som ikke alltid er lett for ansatte å forholde seg til. Kompleksiteten som finnes i de bakenforliggende systemer må utformes slik at det ikke blir for komplekst for dem som skal ha nytte av «IKTverktøy » i framtidens Helse-Norge.

Forfatterne evner å løfte blikket, men når 15 skal skrive litt, synes jeg det kan bli noe kort. Jeg ville gjerne hatt lengre artikler og flere dypdykk for å kunne svare enda bedre på utgangspunktene for boken. Dette er uansett en bok å reflektere rundt, og som gjør en klokere.

Annonse
Annonse