fbpx Bredt om smerter Hopp til hovedinnhold

Bredt om smerter

Bokfakta

Boktittel: Hva er smerter?
Forfatter: Egil Andreas Fors
Forlag: Universitetesforlaget, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-15-01808-9

Anmeldelse:Hva er smerte? Kortversjonen er at det er vondt.

Denne boka beskriver fenomenet smerte medisinsk. Forfatteren Egil A. Fors er overlege ved smertesenteret ved St. Olavs hospital i Trondheim og har bred erfaring med smerteproblematikk fra flere fagfelt. Han belyser i boka også arv og miljø, smertemekanismer, reguleringssystemer, hvordan smerten har vært forstått gjennom historien og dens bruk som straff og funksjon i ulike kulturer. Det er flere fascinerende skildringer fra historien, dog noen bestialske. Som Fors beskriver det selv, er det ufattelig hvilke lidelser mennesker har latt andre mennesker gjennomgå med vitende og vilje. Boka supplerer med anonymiserte smertepasienthistorier.

Vi som helsepersonell har lest og vært gjennom mye litteratur om smerte i både grunn- og videreutdanninger. Det interessante med nettopp denne lille boka er at den tar opp tema som smerte i et samfunnsperspektiv og smerte i historien. Slik kunnskap trengs det mer av, både fordi smerte er komplekse saker, men også fordi mennesker er forskjellige. Den subjektivt opplevde følelsen av smerte er ikke alltid tatt hensyn til i ulike utdanninger i like stor grad.

De siste årene er man heldigvis blitt mer reflektert i møtet med smerter, og helsepersonell benytter seg av vurderingsverktøy når smerten skal «måles», som man kaller det. Det problematiske med dette er at kunnskap om smerteproblematikk stiller krav om solid kunnskap om farmakologiske prinsipper i smertebehandling. Være seg smerter som følge av operative inngrep, eller om det dreier seg om andre typer smerter.

Referert smerte er beskrevet i boka. Det vil si at patologi i ett område av kroppen forårsaker smerter i et annet område. Et klassisk eksempel er smerter i venstre arm som følge av angina pectoris. Denne typen smerte er beskrevet i faglitteratur, men fagmiljøene er ikke sikre på hva som forårsaker fenomenet. Følgene er blant annet at vanlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer arter seg annerledes hos menn og kvinner. Man har rett og slett for lite kunnskaper om smertene og derfor blir diagnostikken vanskeligere. Til frustrasjon for både behandlerkjeden, men ikke minst pasientene som lever med smertene.

Denne boka er særs nyttig som supplement til faglitteratur om smerter, da den på tross av ikke mer enn 150 sider favner relativt bredt.

Annonse
Annonse