fbpx Grundig om miljøterapi Hopp til hovedinnhold

Grundig om miljøterapi

Bokfakta

Boktittel: Mijøterapeutisk praksis. Fortellinger fra arbeidet med utsatte barn og unge
Forfatter: Kate Mevik og Erik Larsen (red.)
Forlag: Universitetsforlaget, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-15-02014-3

Anmeldelse:Hva er miljøterapi? Svaret er ikke enkelt, ei heller har det to streker under seg. Miljøterapeutisk praksis avhenger av konteksten; det faglige miljøet, sammensetningen av pasienter og personale og evnen til å reflektere rundt jobben. Denne boka gjorde meg litt klokere.

Budskapet er at man kan bli en dyktigere miljøterapeut ved å bruke skriftlig refleksjon til å forstå seg selv, sine tanker og følelser i forbindelse med arbeidet. Den gir en innføring i hvordan man kan skrive seg til økt forståelse; fordi det å skrive en tekst gir informasjon, og det skaper emosjoner. Ved å bearbeide inntrykk kan man vokse, både som terapeut og menneske.

Gjennom sju beretninger får leseren ta del i mange og sterke erfaringer fra forskjellig miljøterapeutisk praksis med barn og unge. Her beskrives blant annet hvordan det kan oppleves å komme hjem til en familie der moren motarbeider terapeuten fra første stund. I etterkant reflekterer terapeuten over hva som gikk galt, og gjennom skriftlig refleksjon forstår hun at utgangspunktet for intervensjon med familien og den aktuelle moren ble helt feil, slik at samarbeidet kom skjevt ut før det fikk begynt.

Et annet eksempel er der terapeuten blir slått av en ung jente på en utflukt. Hvorfor skjedde dette? Det er sterke tekster, men som leser sitter man igjen med dypere kunnskap og forståelse. En av skribentene går fra å være terapeut til å bli leder på samme avdeling og beskriver hvilke utfordringer det gir. Han erfarer hvor viktig det er at alle drar i samme retning og at den felles grunnforståelsen blant personalet må være på plass før institusjonen kan gjøre godt arbeid med ungdommen.

Alle som skriver har blitt mer kjent med seg selv, sine sterke og svake sider, og boka viser med eksempler hvordan man kan gå i gang med å gjøre sine egne, nyttige refleksjoner. Det er bra.

Boka er full av kunnskap om miljøterapi, som kort fortalt kan tolkes som organisering (miljøet) og utvikling og forandring (terapi). Begrepet er mye mer enn dette, men studenter, terapeuter og andre som arbeider med mennesker vil ha nytte av å lese denne grundige og lettleste boka. Den anbefales derfor til alle som ønsker å øke sine kunnskaper, både om seg selv, sitt arbeid og om miljøterapi.

Annonse
Annonse