Omfattende om det hellige
Bokfakta
Anmeldelse:Tittelen på denne boken, Det hellige som kilde til helse, fascinerer meg. Begrepene hellig og helse har felles opprinnelse. Forfatteren Eivind Meland er allmennmedisiner og engasjert i forebyggende helsearbeid hvor etiske verdier og personlig ansvar står sentralt.
I denne boken vektlegger han praktisk livsfilosofi. Meland formidler at en allmennreligiøs forståelse av begrepet hellig kan være livsbejaende. I oppveksten i Stavanger ble han kjent med en radikal arbeiderbevegelse, blandet med en fredselskende kvekerisme og avholdsbevegelsen. I hans nærmiljø var Jesus en kjærlig og god person på de fattiges side.
Meland mener at religiøs begreper har blitt fremmede i vår liberale og verdslige samtid. Samtidig mener han at ord som omvendelse, nåde, Gud, Satan, synd, det hellige, selvkjærlighet og nestekjærlighet er aktuelle begreper som ikke krever en gudstro.
Det kan være vanskelig å følge Melands tankesprang. Boken spenner vidt i forsøk på å kombinere filosofi, sosiologi, psykologi, religion og medisin med allmennreligiøsitet. Referanselista er omfattende og gjenspeiler hans ønske om å favne mye.
Meland kombinerer asiatisk tankegods som egenutvikling gjennom oppmerksomhetstrening (mindfulness) og kristentroens nestekjærlighet og ansvar for medmenneske. Han er opptatt av menneskesinnet og peker på at uansett bakgrunn er noe hellig for den enkelte. Dette hellige kan gi styrke og håp i vanskelige situasjoner.
Rent teologisk har Meland sympati for teolog Helge Hognestads idé om at det guddommelige er en del av skaperverket, og at mennesket har en indre erfart Gud, som er i mennesket. Løgstrups filosofi er sentral i boken, med vekt på at det skapte er der for oss ubetinget, uavhengig av vår erkjennelsesinnsats.
Per Fugelli har skrevet et samlende forord. Han mener at Meland formidler hvor viktig det er å stille seg følgende spørsmål: Hvorfor tenke? Hva er det å tenke? Hvilke tankeoverføringer trenger medisinen? Spørsmålene er aktuelle for sykepleiere. Melands bok gir ikke leseren svar på hvordan det hellige kan være en kilde til helse. Men den utfordrer den som leser til å tenke på hva som er viktig i ens eget liv og hvordan en stimulerer den enkelte pasient til å se seg selv i en større sammenheng. En sammenheng hvor det er mange gode krefter som kan være med å skape mening og håp.
Les flere bokanmeldelser