fbpx Omfattende om det hellige Hopp til hovedinnhold

Omfattende om det hellige

Bokfakta

Boktittel: Det hellige som kilde til helse
Forfatter: Eivind Meland
Forlag: Eide Forlag, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-514-0775-5

An­mel­del­se:Tit­te­len på den­ne bo­ken, Det hel­li­ge som kil­de til hel­se, fa­sci­ne­rer meg. Be­gre­pe­ne hel­lig og hel­se har fel­les opp­rin­nel­se. For­fat­te­ren Ei­vind Me­land er all­menn­me­di­si­ner og en­ga­sjert i fore­byg­gen­de hel­se­ar­beid hvor etis­ke ver­di­er og per­son­lig an­svar står sen­tralt.

I den­ne bo­ken vekt­leg­ger han prak­tisk livs­fi­lo­so­fi. Me­land for­mid­ler at en allmennreligiøs for­stå­el­se av be­gre­pet hel­lig kan være livs­be­ja­en­de. I opp­veks­ten i Stav­an­ger ble han kjent med en ra­di­kal ar­bei­der­be­ve­gel­se, blan­det med en freds­els­ken­de kvekerisme og av­holds­be­ve­gel­sen. I hans nær­mil­jø var Je­sus en kjær­lig og god per­son på de fat­ti­ges side.

Me­land me­ner at re­li­gi­øs be­gre­per har blitt frem­me­de i vår li­be­ra­le og verds­li­ge sam­tid. Samtidig me­ner han at ord som om­ven­del­se, nåde, Gud, Sa­tan, synd, det hel­li­ge, selv­kjær­lig­het og nes­te­kjær­lig­het er ak­tu­el­le be­gre­per som ikke kre­ver en guds­tro.

Det kan være van­ske­lig å føl­ge Me­lands tan­ke­sprang. Bo­ken spen­ner vidt i for­søk på å kom­bi­ne­re fi­lo­so­fi, so­sio­lo­gi, psy­ko­lo­gi, re­li­gi­on og me­di­sin med allmennreligiøsitet. Re­fe­ran­se­lis­ta er om­fat­ten­de og gjen­spei­ler hans øns­ke om å fav­ne mye.

Me­land kom­bi­ne­rer asia­tisk tan­ke­gods som egen­ut­vik­ling gjen­nom opp­merk­som­hets­tre­ning (mind­ful­ness) og kris­ten­tro­ens nes­te­kjær­lig­het og an­svar for med­men­nes­ke. Han er opp­tatt av men­nes­ke­sin­net og pe­ker på at uan­sett bak­grunn er noe hel­lig for den en­kel­te. Det­te hel­li­ge kan gi styr­ke og håp i van­ske­li­ge si­tua­sjo­ner.

Rent teo­lo­gisk har Me­land sym­pa­ti for teo­log Hel­ge Hognestads idé om at det gud­dom­me­li­ge er en del av ska­per­ver­ket, og at men­nes­ket har en ind­re er­fart Gud, som er i men­nes­ket. Løgstrups fi­lo­so­fi er sen­tral i bo­ken, med vekt på at det skap­te er der for oss ube­tin­get, uav­hen­gig av vår er­kjen­nel­ses­inn­sats.

Per Fugelli har skrevet et samlende forord. Han mener at Meland formidler hvor viktig det er å stille seg følgende spørsmål: Hvorfor tenke? Hva er det å tenke? Hvilke tankeoverføringer trenger medisinen? Spørsmålene er aktuelle for sykepleiere. Melands bok gir ikke leseren svar på hvordan det hellige kan være en kilde til helse. Men den utfordrer den som leser til å tenke på hva som er viktig i ens eget liv og hvordan en stimulerer den enkelte pasient til å se seg selv i en større sammenheng. En sammenheng hvor det er mange gode krefter som kan være med å skape mening og håp.

Les flere bokanmeldelser

Annonse
Annonse