fbpx Kort om ADL Hopp til hovedinnhold

Kort om ADL

Bokfakta

Boktittel: Grunnbok i ADL for sykepleiere
Forfatter: Hanne Tuntland
Forlag: Cappelen Damm Høyskoleforlaget, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-7634-969-6

Anmeldelse:For de fleste av oss er det å komme seg opp om morgenen en selvfølge. Vi vasker oss, spiser og drar på jobb. Etter endt arbeidsdag handler vi mat, lager middag og tar kanskje en joggetur før vi gjør oss klar for natten. Dagliglivets aktiviteter behersker vi uten noe utdanning. Det er kanskje derfor helsepolitikere og kommuneansatte ikke har noe problem med å bruke ufaglærte til omsorgsoppgaver. Mange vet ikke hvor komplisert og utfordrende det er å støtte pasienter som er utsatt for midlertidig eller kronisk egenomsorgssvikt. På grunn av tidspress er det raskere å kle på pasienten, enn å vente på at vedkommende utfører dette selv.

Denne boken handler om Activities of Daily Living (ADL). Den omhandler grunnleggende forståelse av ADL, eldres spesielle behov, hvordan foreta en korrekt vurdering og praktisk ADL-trening og tilrettelegging. Forfatter Hanne Tuntland gir råd om hvordan pasienter med ulike typer funksjonssvikt kan fungere best mulig ved egen hjelp. Illustrerende eksempler viser hvordan en pasient med halvsidig lammelse kan ivareta påkledningen selv. Hun gir også gode tips om personer med dårlig hukommelse.

Tuntland anbefaler at hjemmeboende i risikosonen bør få besøk av en trygghetssykepleier som gir råd om helsebevarende og forebyggende tiltak. I dag er det utviklet en rekke tekniske og elektroniske hjelpemidler for å øke den enkeltes egenomsorg. Det er viktig å holde seg à jour om nye hjelpemidler. Det trengs også spesialkompetanse fra andre yrkesgrupper enn sykepleiere. Forfatteren er selv ergoterapeut og advarer mot «monofaglighet». Hun viser til at skrøpelige eldre i sykehjem har et av de dårligste tverrprofesjonelle tilbudene innen helsevesenet.

I Norge blir alle pasienter som får kommunehelsetjenester registrert i IPLOS. Forfatteren savner en kartlegging av behovet for å bedre funksjon og øke deltakelse.

Denne boka er en kortversjon av forfatterens bok om ADL, som ble utgitt i 2011. Jeg anbefaler sykepleiere å lese «hovedboken». Å kjenne innholdet i kortversjonen bør være et minimumskrav til alle studenter og andre som arbeider med personer med redusert egenomsorg.

Annonse
Annonse