fbpx Halvdigitalt Hopp til hovedinnhold

Halvdigitalt

Bokfakta

Boktittel: Helse.digital Digitale arenaer i praksis og utdanning
Forfatter: Siw Blix, Norman Anderssen og Tove Størdal (red.)
Forlag: Cappelen Damm Akademisk, 2012
Sidetall:
ISBN: 978-82-0235-020-8

Anmeldelse:Denne boken kommer fra miljøet rundt Høgskolen i Finnmark og akademikere tilknyttet denne. Tema omkring digitalisering av hverdag og yrkesliv, men spesielt utdanning, er sentralt gjennom bokens 300 sider, samt i de nyttige lenkene til online-ressurser.

Forskjeller mellom den typiske 50+-lærer i helseutdanning og den unge studenten blir glimrende illustrert. Web 2.0-tilnærminger med utstrakt bruk av sosiale medier og digital interaksjon blir eksemplifisert. Hovedleseren er nok læreren, og da kan en med fordel forklare uttrykk som brukes for å illustrere ulik erfaringsbakgrunn (ROFL = Rolling On Floor Laughing, 10Q = thank you).

Diskusjonen om og kritikken av dagens «læringsplattformer» (som Itslearning og Fronter) er kanskje spesielt nyttig for mange lesere. Dette er systemer som ikke helt har fulgt utviklingen med økt digital «web 2.0»-interaksjoner. Studenter velger kanskje heller å bruke Facebook, Skype eller Google-verktøy for å kommunisere, og lærer må forholde seg til at læringsplattformen kanskje ikke appellerer. I noen tilfeller følger kanskje læreren etter til steder studentene foretrekker.

Arbeidet med boken startet i 2008, og noen kapitler burde i redigering blitt strammet opp og oppdatert. (Et eksempel er et avsnitt der simulering i helse omtales; «I Finland er dette på planleggingsstadiet (Bakken, 2006)»). Kanskje burde «apper» i utdanning blitt omtalt mer?

Forfatterne innser den raske utviklingen og beskriver derfor deler av innholdet som «snapshots» fra en annen virkelighet enn vi har i dag. Det kan imidlertid være nyttig å lære av historien, og norsk helseutdanning kan jo spille en rolle mot land der våre historiske utfordringer er mer vanlig.

Jeg savner at ikke flere forfatteren deler lenker til sine egne blogger, og vil vise til mer av sitt arbeid på nett. Jeg synes også det er litt rart at det ikke finnes en nettside for å øke bokens nytteverdi, i en digital virkelighet preget av stadig ny kunnskap, verktøy og politikk.

Bokens temaer er og blir aktuelle, og det er lærerne som vil ha størst nytte av boken. Den kan utvide horisonten for hvordan legge til rette for et godt digitalt læringsutbytte for studentene. Men en bør ha internettressurser og gjerne noen kritiske studenter med seg i diskusjoner om hvordan en kan øke læringsutbyttet.

Annonse
Annonse