fbpx Gir bedre forståelse Hopp til hovedinnhold

Gir bedre forståelse

Bokfakta

Boktittel: Livskvalitet Forskning om det gode liv
Forfatter: Siri Næss, Torbjørn Moum og John Eriksen (red.)
Forlag: Fagbokforlaget, 2011
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-1210-10

Anmeldelse:Livskvalitet er et mangslungent begrep som ofte blir benyttet i sykepleie. Det kan derfor være nyttig å fordype seg litt nærmere i det. Boken er informativ og gir innsikt i hvordan livskvalitet er influert både av arv og miljø. Som sykepleier har en ofte som mål å bidra til å øke pasientens livskvalitet, etter å ha lest denne boken vil en kanskje erkjenne hvor vanskelig dette er.

De tre redaktørene av denne boken er pionerer innen livskvalitetsforskning, og sammen med sine medforfattere representerer de bred kompetanse innen dette fagområdet. I denne boken presenteres ulike definisjoner, metoder og teorier. I tillegg får leseren innblikk i nasjonal og internasjonal forskning om hvorfor eventuelt noen har høyere livskvalitet enn andre. Årsakene som drøftes er demografiske forhold, arbeid, samfunn, helse, verdier og religion.

Forskningsprosjekter som er utført innenfor livskvalitet relatert til sykepleie viser at slike arbeider har stor klinisk verdi. Sykepleietiltak som undervisning og veiledning kan medføre bedre livskvalitet for pasienter.

Livskvalitetsvariabler som lykke og tilfredshet er positivt korrelert med psykisk og fysisk helse. Sterkest er sammenhengen når en bruker selvrapportering som metode.

Det har skjedd en endring i den norske befolkningens verdipreferanser de siste årene. En økende oppslutning om idealistiske verdier har trolig bidratt til en heving av lykkenivået.

I bokens begynnelse blir det reist spørsmål om livskvalitet kan studeres empirisk. Den samfunnsvitenskapelige tilnærmingen forsøker å få innsikt i folks følelsesliv. Den biologiske tilnærmingen derimot er opptatt av hvorfor folk har et følelsesliv. Det er mulig å registrere at via kognitive funksjoner kan den enkelte stimulere positive og negative opplevelser.

Etter å ha lest boka vil en bedre forstå hvor sammensatt og vanskelig det er å gi et generelt svar på hva livskvalitet er. Livskvalitet vil forbli en subjektiv opplevelse, selv om statistikken kan fordele informantene inn i ulike grupper ut ifra gitte forklaringsvariabler.

Annonse
Annonse