Kari Martinsen i praksis
Bokfakta
Anmeldelse:Denne antologien er et resultat av arbeidet i en forskningsgruppe kalt Liv og livsmot ved Høgskolen i Harstad. Gruppen har tatt for seg forskning om dagliglivets betydning og eksistensielle grunnvilkår som sårbarhet, avhengighet og kropp. De har hatt et skrivefellesskap hvor den enkeltes fortelling har blitt utviklet og kommentert.
Kari Martinsen har vært en viktig inspirator for denne gruppen. Martinsens teori har til tider blitt kritisert for å være for «tung» og lite anvendbar. Denne boka viser hvordan de ulike forfatterne integrerer teorien i praktiske, sykepleiefaglige utfordringer.
I innledningen refereres det til et sitat av Kari Martinsen. «Vi kan også pådra oss etisk skam når vi ikke tar vare på det av den andres liv som i situasjonen er oss betrodd.»
De sju forfatterne er alle sykepleiere. Kapitlene har ofte en hovedfortelling hvor sykepleieren har kommet tett inn på et menneske som er i en vanskelig situasjon. Fortellingen blir så delt opp og ulike etiske utfordringer og begrep blir drøftet. Dette speiles mot forfatterens tidligere erfaringer, relevant litteratur og den aktuelle kontekstuelle sammenhengen.
Noen av relasjonene mellom sykepleier og pasient blir beskrevet svært tette, nærmest private. Er det bare den enkelte sykepleier som ser pasientens nød? Det hadde vært viktig å få vite om det ikke fantes noen nære pårørende som kunne sitte ved dødsleiet til «Oline». Forfatteren har ellers beskrevet denne eldre kvinnen kamp om å slippe mer behandling på en innlevende og reflektert måte.
En av forfatterne beskriver utfordringen ved å veilede kvinner som blir mishandlet. Hun uttrykker ganske sterkt: I møte med voldsutsatte kvinner har sykepleierens handlingsberedskap stor betydning, så stor at den kan være avgjørende for om kvinnen overlever.
På 1970-tallet ble Kari Martinsen kjent som medforfatter av boka Pleie uten omsorg. I dagen er omsorg på nytt en mangelvare. Fortellinger om Etikk bærer med seg en gammel dannelsestradisjon. Dannelsen krever mot til å overskride tilskuerposisjonen og ta imot inntrykk fra andre. Boka anbefales til fagpersoner som arbeider med mennesker i sårbare situasjoner.
Men bokens tittel er for generell. Tema som vold, krenkelser og skam er tabubelagte og lite omtalt tidligere. Dette burde derfor vært nevnt på boksens omslag for å gi et klarere bilde av hva boken inneholder.