fbpx Det vi har vanskelig for å tro Hopp til hovedinnhold

Det vi har vanskelig for å tro

Bokfakta

Boktittel: I møte med unge overgripere
Forfatter: Eli Knutsen Ingnes og Helle Kleive
Forlag: Gyldendal Akademisk, 2011
Sidetall:
ISBN: 9788205407459

Anmeldelse:Det er prisverdig å rette oppmerksomheten mot seksuelle overgrep begått av barn og unge. At det skjer er gammel viten, men vanskelig å tro eller mistenke. At mange unge som har begått overgrep, har erfaringer fra oppveksten som gjør at de ser liten grunn til å stole på voksne, gjør problemstillingen enda vanskeligere.

Gjennom denne boken får vi følge den fiktive skadeskutte stakkaren Knut. Moren er alene om omsorgsansvaret, ulike samboere av suspekt karakter kommer og går, og tre år gammel blir Knut utsatt for overgrep av en noe eldre gutt i barnehagen. Elleve år gammel får han søsteren på seks til å beføle seg. Begge tier om overgrepet. Et par år seinere forsøker han å dra av seg buksene i et skogholt mens han holder søsterens klassevenninne nede, men blir oppdaget og stanset av en lærer. Omgivelsene varsles, og Knut og familien får oppfølging av BUF og poliklinisk behandling. Barnevernet koples inn, og ettervern iverksettes. Det ender i dette konstruerte tilfellet godt.

Allerede på 1980-tallet ble oppmerksomheten rettet mot seksuelle overgrep mot barn i Norge. Men det skulle gå mange år før det ble alminnelig anerkjent (sic) at det ikke bare var voksne, men også barn og unge som forgrep seg.

Denne boken gir kunnskap om hva utredning av unge overgripere omfatter. Prognoser og framtidsutsikter vites det noe mindre om for både offer og overgriper, men alvorlighetsgraden og eventuell bruk av trusler/vold spiller inn.

Her finnes også informasjon om hva et seksuelt overgrep er og hvilke instanser som skal involveres.

I Norge underlegges overgriperen ulike tester, som brukes i USA. Testene kalles henholdsvis ASAP og ERRASOR og gjøres greit rede for i boken. Derimot finnes det ingen empirisk støtte for noen spesifikk metode for å kombinere risikofaktorer for gjentakelse. Vi står derfor igjen med en grundig klinisk vurdering som det viktigste verktøyet for å vurdere unge overgripere. Dette bekymrer forfatterne i noen grad. Selv synes jeg det ville være mer bekymringsfullt om denne vurderingen ble mindre vektlagt.

Denne boken er ment som en praktisk veileder for fagfolk som møter barn som har begått overgrep eller viser seksuelt upassende atferd. Ikke minst ansatte i skolen, tror jeg vil kunne ha nytte av den.

Annonse
Annonse