fbpx Beskriver det mangetydige Hopp til hovedinnhold

Beskriver det mangetydige

Bokfakta

Boktittel: Variasjon og dialog Perspektiver på psykisk helsearbeid
Forfatter: Anders Johan W. Andersen og Bengt Eirik Karlsson
Forlag: Universitetsforlaget, 2011
Sidetall:
ISBN: 978-82-15-01542-2

Anmeldelse:Denne boken har 30 kapitler, skrevet av ulike forfattere med variert kompetanse og kunnskap om psykisk helse. Målsettingen er å gi plass til de mange ulike stemmene i fagfeltet, skape engasjement og strukturere mangetydigheten som beskriver det psykiske helsearbeidet. Utgangspunktet er erfaringene som er gjort gjennom utgivelsen av Tidsskrift for psykisk helsearbeid, som startet opp i 2004.

Boka er delt inn i fem hoveddeler: Bruker- og pårørendeperspektiver, praktiker-, forsknings-, utdanningsog politiske perspektiver.

Jeg blir mest opptatt av brukernes egne fortellinger. Victoria Ibabao Edwards beskrivelse av en innleggelse på psykiatrisk avdeling. May Brit Linløkkejordets historie om hvordan pårørende blir møtt av det psykiske helsevernet.

I tillegg liker jeg godt Odd Voldens artikkel Farvel til «den psykiatriske pasienten» sett fra et brukerperspektiv. Han ser på virkning og konsekvenser av begrepsbruken, og mener fagmiljøet ikke ser at institusjonaliseringen som vi nå reformerer oss bort fra, dypest sett bor i språket.

Boka har svært mange perspektiver og synsvinkler, som det fører for langt å presentere her.

Et eksempel er Arnulf Kolstads bidrag rundt hva som skjer i endringen fra institusjonsbehandling til økt hjelp i lokalsamfunnet. Det er behov for ny kunnskap og en annen utforming av det psykiske helsearbeidet, og kommunene mangler nye gode modeller. Det finnes ingen fasit eller ferdige strategier. En trenger fantasi og nytenkning, kombinert med en jordnær forankring som tar utgangspunkt i folks subjektive erfaringer.

Et annet eksempel er Thor Rogans artikkel om den sterke politiseringen av psykisk helsearbeid som fant sted under opptrappingsplanen, og den store betydningen dette har hatt. Som igjen har endret oppmerksomhet fra sykdom til mestring, fra tvang til frivillighet og åpenhet.

Jeg liker den røde tråden som følger boka, – den praksisnære kunnskapen, brukerperspektivet, og oppmerksomheten rettet mot nåværende og framtidig psykisk helsearbeid i kommunene.

Jeg mener bokas målsetting på mange måter er nådd. De mange ulike stemmer blir hørt og lest. Dette er en bok som engasjerer.

Annonse
Annonse