fbpx Hjelp til urolige hjerter Hopp til hovedinnhold

Hjelp til urolige hjerter

Bokfakta

Boktittel: Hjertebank og hjerteklapp
Forfatter: Karin Køltzow og Liv Hopen
Forlag: JAS forlag, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-998459-0-8

Anmeldelse:Ekstrasystoler og atrieflimmer har økt i omfang de siste årene. I fagmiljøene har vi lengtet etter et bredere utvalg i fagstoff for å kunne hjelpe arytmipasientene. Det er derfor kjærkomment at det er kommet ut flere bøker om atrieflimmer. Forfatterne av denne boka sier selv at deres ekspertise ligger i pasientrollen.

Med boka Hjertebank og hjerteklappønsker de å gjøre hverdagen lettere for mennesker med urolig hjerterytme. Ved hjelp av den salutogenetiske tanken tar de tak i hva som bringer helse og hva pasienten mestrer. De presiserer at det er viktig å fokusere på det en mestrer og ikke det man ikke greier. De binder dette opp mot egne erfaringer med atrieflimmer og noen pasienthistorier fra andre.

Liv Hopen er ergoterapeut og har lang erfaring fra lærings- og mestringssenter. Karin Køltzow er kunstner forsker og forfatter. Ved hjelp av morsomme strektegninger og små dikt ønsker de å få fram menneskets vakre indre univers, uten at det etter min mening har nær sammenheng med teksten. Den anatomiske beskrivelsen og tegningene av hjertet er ikke spesiell presis, men tegningene gir en morsom, tiltalende layout.

I møte med behandler legger forfatterne vekt på at behandler må ta seg god tid, lytte og få tak i pasientens evner til å ta tak i egen situasjon. De lister opp spørsmål som legen trolig vil spørre om, og kommer med råd til pasienten om hva de kan forberede seg på før møte med legen.

De har fokus på ekstrasystoler, atrieflimmer og -flutter. De avdramatiserer ekstraslagene. Beskrivelsen av behandlingen er ikke systematisk eller utførlig. Boka gir en innføring i behandling av atrieflimmer, men kommer ikke inn på medikamenter for rytmekontroll. De diskuterer ikke indikasjon og bruken av blodfortynnende. Ablasjonsbehandling omtales, men de berører ikke risikoen ved prosedyren.

Verken pasienthistoriene eller den medisinske kunnskapen i boka er knyttet opp mot forskning. Noen utsagn er upresise. For eksempel er det i dag ingen kjent dokumentasjon på at te og kaffe gir arytmi, selv om noen pasienter opplever at det har sammenheng.

Boka er ment som en hjelp til pasienter med urolig hjerte, og er ikke rettet mot helsepersonell. Som spesialsykepleier i kardiologisk sykepleie vil jeg anbefale boken til pasienter med hjertebank. Jeg tror de spesielt kan ha glede av mestringsdelen.

Annonse
Annonse