fbpx Sykepleie sett utenfra Hopp til hovedinnhold

Sykepleie sett utenfra

Bokfakta

Boktittel: Den profesjonelle sykepleier
Forfatter: Hilde Larsen Damsgaard
Forlag: Cappelen akademisk, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-02-32728-6

Anmeldelse:Forfatteren av denne boken er pedagog og ser sykepleiefaget fra sidelinjen. Hun ønsker å gi innblikk i aktuelle profesjonskrav og forpliktelsene til å utvikle en samlet profesjonell kompetanse. Hun presenterer data fra prosjektet Profesjonalitetens mange ansikter, åtte intervjuer med nyutdannede sykepleiere i kommunehelsetjenesten. De forskjellige kapitlene er illustrert med en fortelling sammensatt av erfaringer fra ulike informanter.

Forfatteren formidler sykepleiernes erfaring på en god måte og har integrert omfattende kunnskap om hva profesjonalitet innebærer. Likevel blir sykepleiefortellingene noe sprikende. I innledningen til kapitlet om profesjonskvalifisering sier en sykepleier «jeg ville starta opp i utdanningen med verdier og holdninger, med hva som forventes, med etikk». En annen informant var ikke så fornøyd med utdanningen for «det første året handlet mye om etikk og holdninger».

De fleste informantene har behov for faglig utvikling, veiledning og gode modeller for profesjonell yrkesutøvelse. De beskriver hvordan de profesjonelle lederne blir gisler for de økonomiske rammene, mens den enkelte utøver får for liten tid til kvalitetsarbeid. Mange sykepleiere opplever at de står alene overfor den enkelte pasient.

I flere av beskrivelsene til informantene blir «jeg» benyttet som substantiv. «Jeg har store indre konflikter i forhold til hvordan jeg er nødt til å jobbe,» «(konflikter) i forhold til det som kreves av meg, og det jeg ser pasienten trenger». Dette er et viktig budskap. Men å bruke ordet «jeg» blir for privat. Ordet «vi» kan illustrere en mer profesjonell væremåte. «Vi» representerer her en yrkesidentitet som går ut over enkeltindividet.

Boken har et tydelig helsepolitisk budskap. Den viser til at velferdsstatens ideologi er basert på «bakkebyråkratiet », som består av enkeltindivider. De må strekke seg langt med begrensede ressurser for å ivareta kvalitetskravene som er beskrevet i offentlige dokumenter.

Dette er en praksisnær bok myntet på nyutdannede, men boken kan absolutt anbefales til sykepleiere med lang erfaring.

Forfatteren benytter mange for meg ukjente begrep som det kunne vært nyttig å lære mer om. Det hadde også vært til god hjelp om boka hadde hatt et stikkordsregister.

Annonse
Annonse