Sykepleier som krimhelt
Bokfakta
Anmeldelse:En skulle tro forfatterne var sykepleiere, men danske Agnethe Friis og Lene Kaaberbøl har satt seg grundig inn i både anatomi, fysiologi og ikke minst, psykologi i dette dramaet der en Røde Korssykepleier er hovedpersonen.
Nina Borg er vant til å arbeide med mennesker på flukt i et land som skyfler flyktninger over grensen eller inn i interneringsleire før de må forlate «deilige Danmark» for godt. Hennes engasjement får henne til å ofre både familie og fritid når hun får det i seg at hun må ut og redde verden, som hun selv sier.
Oppdagelsen hun gjør når hun åpner en oppbevaringsboks og finner en liten, lyshåret guttunge i en stor koffert, ville fått de fleste av oss til oppsøke både politi og barnevern. Men Nina vet bedre. Hun frykter det offentlige Danmarks politikk overfor utlendinger, og vil selv prøve å finne ut av hans bakgrunn. Erfaringen fra kampsonen og arbeidet for avviste asylsøkere gjør henne i stand til å stå i mot et enormt press, selv når hun involveres i drap og kidnapping.
Denne thrilleren er usedvanlig spennende og fører leseren til Litauen, til den lille guttens mor og til omstendigheter og en virkelighet vi har vanskelig for å fatte. Menneskehandel, prostitusjon og fattigdom er temaer vi alle har lest om, men forfatterduoen evner å gi disse skjebnene et ansikt, om enn navnløse, representert ved den lille treåringens stumme, skremte blikk og fremtoning.
Boka kan minne litt om Stieg Larssons Millennium-trilogi der Lisbeth Salanders skrinne skikkelse, anspent og energisk, fighter mot mafia og voldelige menn. Nina Borg, tynn, liten og full av «f» gjør det samme. Hennes motstander er et politisk system som ofrer menneskeskjebner uten å blunke, og en diger litauer som trodde han skulle gjøre gode penger på en dansk millionærs kyniske drøm.
Det som hever denne kriminalromanen over gjennomsnittet er de psykologiske betraktningene av menneskesinnet og gode beskrivelser av karakterene. Leseren blir kjent med Nina og hennes små særegenheter, som det at hun er fiksert på nøyaktige klokkeslett. Historien engasjerer og er medrivende fortalt, til tross for at oversetteren ikke har klart å fristille seg helt fra danske uttrykk og vendinger. «Bumser» heter for eksempel kviser på norsk.
Helsepersonell vil kjenne igjen mye fra sitt fag i både praksis og teori. Dette er en thriller på høyt nivå, der flere sterke kvinner bidrar til, om ikke å redde verden, så i hvert fall å gjøre den til et litt bedre sted å leve.