Les og lær om sår
Bokfakta
Anmeldelse:Denne boka tar for seg vulnus, traumatisk påførte sår, fremkalt ved ytre vold. Den er et godt tilskudd til litteratur om akutte sår. Forfatter Henrik J. Støren arbeider som lege ved ortopedisk avdeling på Sykehuset i Vestfold.
Boken er delt i tre. Del en tar opp generelle momenter ved første vurdering av akutte sår. Del to tar for seg sår på de ulike kroppsdeler, og del tre tar for seg skjemaer og tabeller av sårskader, effektivt og bra.
Boka fungerer godt som oppslagsverk når man trenger en litterær second opinion å støtte seg på. Praksis har basert seg på til dels uskrevne rutiner fra Oslo legevakts avdeling for sårbehandling. Etter hvert har behovet for et oppslagsverk blitt større. På midten av 1990-tallet var Støren med å utarbeide et kompendium om behandling av akutte sår, som denne boka tar utgangspunkt i. Han øser av sin brede erfaring, og det er lærerikt å lese boka.
En innvending er at referanselista virker noe tilfeldig sammensatt. Det er ikke lett å finne fram til de henvisningene som oppgis. Det hadde heller ikke skadet med noen flere illustrasjoner.
Boka fungerer bra når det gjelder å gi sykepleiere en praktisk innføring i medisinsk behandling av sår. Sykepleieaspektet vil leserne sikkert savne, da boka er noe preget av å være en punktoppslagsbok for turnusleger.
Den sykepleiefaglige biten om bandasjematerialevalg og begrunnelse for valg av type bandasje savnet jeg. Her henvises leseren til supplementslitteratur. For å være litt helsepolitisk, så henfaller man ofte i klinisk praksis til avdelingskultur når det gjelder sårbehandling. Man er dessuten ofte prisgitt innkjøpsavdelingen, som har mye makt i dagens sykehusorganisasjon. Her må vi som helsepersonell være bevisste på at vi har et selvstendig ansvar for å stå opp på vegne av pasientene våre og argumentere faglig og evidensbasert på hvorfor blant annet akutte sår skal behandles på den ene eller den andre måten.