fbpx Se det friske Hopp til hovedinnhold

Se det friske

Den som rammes av kronisk sykdom har behov for hjelp til mer enn å bearbeide sykdommen.

Bokfakta

Boktittel: Frisk og kronisk syk - et psykologisk perspektiv på sykdom
Forfatter: Elin Fjerstad
Forlag: Gyldendal, 2010
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-40235-5

Anmeldelse:Som tittelen på boken tilsier, ønsker forfatter Elin Fjerstad å formidle at vi må lære å se en person som både syk og frisk, ikke enten eller. Gode refleksjoner som «sykdom er noe en HAR og ikke ER» åpner for å tenke gjennom egne holdninger.

«Når sykdom ikke kan behandles, men må leves med, spiller psyken en betydelig rolle.» Gjennom å lese boka får leseren innblikk i følelsesmessige problemer som kan følge kronisk sykdom, og hvordan vi som helsepersonell kan forebygge og behandle dem. Fjerstad hevder helsepersonell har en viktig oppgave med å bidra til at den kronisk syke blir en god støtte for seg selv. Hun kommer med forslag til nyttige spørsmål som kan brukes i dialog med pasienten. Uttrykket «friskehistorie » var nytt for meg, men du verden så viktig å etterspørre den i tillegg til sykehistorien, det er jo her ressursene ligger.

Boka henvender seg til helsearbeidere som møter mennesker med kronisk sykdom i jobb og til den som selv er kronisk syk med pårørende. Fjerstad ønsker med boka å berike de samtaler helsepersonell har med pasienter og pårørende og å inspirere den som er syk til å bli en god støtte for seg selv.

Fjerstad har bred klinisk erfaring fra revmatologi og boka er spekket med gode eksempler. At hun ofte sammenligner to pasienter med nærmest motsatt problem synliggjør hvilken innfallsvinkel helsepersonell kan prøve på en god måte. Boka er lettlest, men med noen faguttrykk som burde vært forklart for ikke-helsepersonell. Fjerstad setter fingeren på at den som rammes av kronisk sykdom har behov for hjelp til mer enn å bearbeide sykdommen. Det kan være å lære seg aktive mestringsstrategier, å forholde seg til bekymring og negative tanker på en måte som gjør at det ikke går for mye krefter med til det og å bli sjef i eget liv med en mer optimistisk holdning.

Boka kan også brukes som oppslagsverk fordi den har et godt innholdsregister med undertitler.

Fjerstad har selv barneleddgikt og byr litt på seg selv med dikt fra sin historie. De ga meg også noe å tenke på.

Ordet psykisk og psykologisk brukes litt om hverandre, det kunne med fordel vært presentert hva Fjerstad la i dette – for meg er det to forskjellige ord.

Boka har en imponerende referanseliste, både ny og gammel viten er gjennomgått. I kapittelet om sykdommens medisinske kjennetegn savnet jeg litteraturreferanser.

 

Les flere anmeldelser her:

Bokarkiv

Annonse
Annonse