fbpx Konstruktivt om mangfold Hopp til hovedinnhold

Konstruktivt om mangfold

Vi integreres i stadig større grad i et internasjonalt arbeidsmarked.

Bokfakta

Boktittel: Kulturelt mangfold på arbeidsplassen
Forfatter: Gro Mjeldheim Sandal (red.)
Forlag: Fagbokforlaget, 2009
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-0774-9

Anmeldelse:Samtidig som vi aner en økende skepsis til innvandrere og mennesker med annen kulturell bakgrunn enn vår egen, øker erkjennelsen i offentlig og privat sektor om at vi er avhengig av å hente kompetanse og mennesker utenfor våre egne landegrenser. Vi integreres i stadig større grad i et internasjonalt arbeidsmarked. Dette innebærer en rekke muligheter, men også konflikter.

Konflikter kan skape en konstruktiv dynamikk om vi forholder hos proaktive til dem. Men det krever kunnskap. Slik kunnskap gir denne boken. Selv om hovedfokus er næringslivets utfordringer når det gjelder kulturelt mangfold, er innsikten som formidles også nyttig for ledere og tillitsvalgte innen offentlig sektor.

Helsesektoren er et av de områdene der rekrutteringen av utenlandsk arbeidskraft har vært og vil være størst. Kunnskapen som formidles bør derfor kunne nyttes i det daglige arbeidet med å skape gode kulturer for å integrere og vedlikeholde den utenlandske og «fremmedkulturelle» arbeidskraften. Det handler om en pågående og hurtig kulturell endring som i fagmiljøene kalles for akkulturasjon; prosesser og hendelser som har opphav i forbindelser mellom kulturer som tidligere var atskilte og selvstendige.

Forfatterne ser de potensielle konfliktene som kan oppstå, men gir gode løsningsalternativer. Jeg vil trekke fram kapitlene som handler om prosessene knyttet til akkulturasjon i flerkulturelle arbeidsmiljøer, den sosialpsykologiske analysen av konflikter som kan oppstå, diskriminering, mobbing, rekruttering og teamarbeid i et globalisert perspektiv. Særlig nyttig fant jeg imidlertid den grundige omtalen av kulturell effektivitetstrening. Begreper som åpenhet, kulturell empati, emosjonell stabilitet, fleksibilitet og sosialt initiativ brukes her for å kartlegge den multikulturelle personligheten og for å legge grunnlaget for øvelser i samhandling og flerkulturell forståelse. Et nyttig treningsprogram som bør kunne tas i bruk også i helsevesenet.

Boken har et høyt presisjonsnivå. Den er forankret i forskning og erfaring fra mange land. Referansene er omfattende og stikkordregisteret godt. Jeg anbefaler boken til alle som er opptatt av å skape konstruktive arbeidsplasskulturer som åpner opp for de menneskeressursene som kommer til oss fra andre land og kulturer.

Annonse
Annonse