Ikke glem individet
Bokfakta
Anmeldelse:I stedet for å diskutere hva som er såkalt riktig behandling og trening, ønsker forfatterne av denne boken å gi faglig påfyll slik at vi bedre forstår mennesker med reduserte kognitive funksjoner. Tanken er at hvis vi forstår dem, vil vi også skjønne hva som blir riktig behandling.
Hilde Borg Gjertsen er vernepleier med videreutdanning i habilitering, rehabilitering og psykisk helsearbeid. Hun har lang yrkeserfaring fra botiltak og miljøterapeutisk arbeid. Karl Jacobsen er professor i klinisk barnepsykologi ved NTNU, der et av hans forskningsområder er mennesker med ulike funksjonsproblemer.
Bokas hovedmål er å fremme og utvikle forståelse og selvstendighet hos miljøterapeuter. Vi følger «Frida» gjennom syv ulike faser.
Vi følger henne fra dag en, ved innflytting i et kommunalt botiltak med åtte leiligheter og døgnbemanning. Mange praktiske eksempler fra hverdagen presenteres. Vi ser hvordan habiliteringstjenesten kommer inn, ansvarsgruppe etableres og sårbarheter i systemet. Vi ser også hvordan personalets tilgang på veiledning gir en økt forståelse for tilnærmingen til Frida. I hver fase blir det vist hvor ulikt grunnlag miljøet hadde for å forstå henne, og dermed fører til et ulikt grunnlag for å utøve miljøterapi.
Etter hver fase presenteres en modell som viser dynamikken mellom kunnskap og forståelse i miljøterapien.
Måten boka presenterer modeller på er positiv. Fagmiljøet må dermed sette av tid til å tenke gjennom hvilken tilnærming man bruker på egen arbeidsplass. Hva er grunnen til at etablerte tiltak ikke lengre fungerer? Miljøterapi utøves under svært ulike betingelser. Teori og forståelsesramme er viktig, men enda viktigere er det å ha kunnskap om det enkelte mennesket, – vi er individer med ulike ønsker og behov.
Jeg vil absolutt anbefale denne boka til bruk på arbeidsplasser der miljøterapi står på dagsorden.