fbpx Vettug evidens Hopp til hovedinnhold

Vettug evidens

Han maner til kritisk tenkning.

Bokfakta

Boktittel: Vettigare vård. Evidens och kritisk tänkande i värden
Forfatter: Ragnar Levi
Forlag: Norstedts, 2009
Sidetall:
ISBN: 978-91-1-302273-4

Anmeldelse: Ragnar Levi peker gjennom en rekke aktuelle eksempler på hvordan helsevesenet anvender metoder som skader pasienter mer enn de gagner. Han maner til kritisk tenkning og til en mer rasjonell og kunnskapsbasert utøvelse av helsefagene.

Boken henvender seg til studenter og helsearbeidere av alle slag. Den peker på klinikkens blinde flekker: På inngrodde tankesett, skjulte forutsetninger og ubegrunnede praksiser. Dette gjør Levi med omsorg for pasientene og med tydelig kjærlighet til fag.

Han maner til reform innenfra for å unngå at helsevesenet bryter ett av sine mest grunnleggende prinsipper: Først og fremst ikke skade.

Boken gir råd om hvordan vi kan og bør møte en lang rekke utfordringer for det moderne helsevesenet: Overbehandling, underbehandling, kunnskapsmangel, industriens innflytelse, skillet mellom sykt og friskt og det unaturlige skillet mellom medikamenter og annen medisinsk teknologi. I dette berører den også en lang rekke etiske spørsmål som paternalisme og pasientautonomi, risikopersepsjon, behandlingsavslutning, eugenikk, prioritering og forholdet mellom økonomiske og humanitære interesser.

Levi vil bevege helsevesenet fra eminensbasert til en evidensbasert praksis, men ikke ukritisk. Han formidler kompliserte metoder på en allmenn og forståelig måte, og setter evidensbasert medisin inn i en større helsefaglig og samfunnsmessig sammenheng. Han peker særlig på hensynet til den enkelte pasient.

Med dette utfyller og nyanserer Vettigare vård andre gode bøker om kunnskapsbasert praksis. Hvis jeg savner noe, så er det en dypere refleksjon over evidensbasert medisins forutsetninger, så som dens nytteorienterte og instrumentelle rasjonalitet, samt referanser for flere av de mange knakende gode sitatene.

Ragnar Levi har levert en forbausende lettlest bok om vanskelige tema, som det er lett å anbefale.

Annonse
Annonse