fbpx Helsevesenet - ingen markedsplass Hopp til hovedinnhold

Helsevesenet - ingen markedsplass

Her handler det om helseøkonomi i et overordnet perspektiv.

Bokfakta

Boktittel: Penger og verdier i helsetjenesten
Forfatter: Bente Wilmar, Pernille Brusgaard, Jan C. Frich, Per Fugelli (red.)
Forlag: Gyldendal akademisk, 2009
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-39332-5

Anmeldelse:Denne boken har et kritisk blikk på situasjonen i norsk helsevesen. Den viser hvordan fokuset på økonomi kommer i konflikt med helsevesenets tradisjonelle verdier som rettferdighet, brukermedvirkning og respekt for enkeltmennesket.

Her handler det om helseøkonomi i et overordnet perspektiv. Et spørsmål er hvilken rolle usikkerhet spiller når vi designer finansieringssystemer. Kan markedsmekanismene i det hele tatt fungere i helsesektoren? Det som kalles «varifisering» defineres som en lite fruktbar utvikling. Det hevdes at vi snakker om et falskt marked.

En diskusjon er hva som kan regnes som legitime behandlingskrevende behov i lys av ulike finansieringsordninger. Konklusjonen er at det er stort behov for systematiske behovsvurderinger. Åpne prosesser er en forutsetning i fordelingen av ressurser for å realisere helsesektorens verdier.

Boken tar for seg spesialist- og primærhelsetjenesten. Her er interessante og avslørende drøftinger om kostnadene i norsk helsevesen i forhold til andre land. Det pekes på at sykehusreformens store vekt på lønnsomhetsregnskap er en hovedårsak til mislykket økonomisk styring og store underskudd. At hyppige strukturreformer i seg selv er kostnadsdrivende er også et viktig poeng. Det hevdes at forretningsmodellen, som i dag rår, må avvikles og erstattes med en klarere overordnet organisering og styring som er basert på politisk medvirkning og økonomistyring utviklet for god offentlig tjenesteproduksjon.

Samfunnsmedisinen har fått en egen del i boken. Her rettes det et kritisk blikk mot både medikalisering av samfunnet og dominerende maktfaktorer som den medisinske industri og forskning. Det kommer også godt fram hvordan industrien bruker tid og ressurser på å utvikle medisin som har liten effekt, i liten grad bringer inn noe nytt og skaper ulikhet i behandlingsmuligheter både nasjonalt og globalt.

Boken er et viktig bidrag til en debatt som har foregått lenge, men som likevel (dessverre) er aktuell. Det er en politisk bok der motargumentene i liten grad kommer til orde. Vi som allerede er kritiske til den økende økonomiske og kommersielle orienteringen i helsevesenet får gode argumenter. Men jeg savner innlegg fra annet helsepersonell enn leger.

Annonse
Annonse