fbpx Innsiktsfullt om utfordrende samtid Hopp til hovedinnhold

Innsiktsfullt om utfordrende samtid

Velferdsstaten er et reparasjonsverksted.

Bokfakta

Boktittel: Velferdsstatens vekst - og fall?
Forfatter: Asbjørn Wahl
Forlag: Gyldendal Akademisk
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-38779-9

Anmeldelse:Velferdsstaten, slik vi kjenner den, er ikke gitt for all fremtid. Det er et hovedpoeng i denne boken. Forfatter Asbjørn Wahl, som er leder av organisasjonen For Velferdsstaten, kopler analysen av sosial utvikling, velferd og arbeidsliv opp mot grunnleggende maktforhold i samfunnet. Dette plasserer ham i en marxistisk og sosialistisk tradisjon.

Wahl skriver levende og godt med dyp politisk innsikt i både norsk og global historie. Han overbeviser om at det er umulig å diskutere velferd og samfunnsutvikling løsrevet fra de maktpolitiske forholdene i samfunnet.

Velferdsstaten er knyttet til arbeiderbevegelsens fremvekt og demokratiets gjennombrudd. For Wahl er velferdsstaten mer enn velferdsgoder og offentlige institusjoner. Han beskriver den som en omfattende samfunnsmodell, der nye maktforhold har gjennomsyrer alle nivåer i samfunnet. Selv om det finnes idealistiske og borgerlige argumenter for velferdssamfunn, ligger visjonene i Wahls velferdsmodell i drømmen om et samfunn fritt for utbytting og undertrykking. Måten han argumenter for dette på, er både elegant og saklig.

Velferdsstaten var et resultat av klassekompromiss, en humanisering av samfunnet, som ble gjort mulig gjennom folkemakt. Wahl legger også vekt på at velferdsstaten er et reparasjonsverksted for et økonomisk system som han mener er inhumant. Hvilke av de to dimensjonene som vil komme best ut på sikt, avhenger igjen av den makt arbeiderklassen gjennom fagbevegelsen kan utøve. Han er usikker på utviklingen. Tendensen til å avideologisere fagbevegelsen bekymrer ham. Han kritiserer Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg, som han mener står for en markedsorientert linje og dermed har sveket den linjen fagbevegelsen opprinnelig stod for.

Wahls hovedfiende er den globale markedsliberalismen. Den utgjør en trussel på mange områder, både når det gjelder velferd, forholdene i arbeidslivet og forming av vår mentalitet.

Helt til slutt løfter Wahl frem frihetsbegrepet slik det har blitt brukt av arbeiderbevegelsen i tidligere tider.

Wahl har imponerende mye kunnskap om emnet. Her er rikelig med referanser til annen radikal litteratur. Boken er velegnet til studiesirkler og bør leses av tillitsvalgte og sykepleiere som er opptatt av å klargjøre noen av vår tids viktigste utfordringer og håp. Det er en bok som står seg godt i en utfordrende politisk tid.

Annonse
Annonse