fbpx God innføring i komplementær medisin Hopp til hovedinnhold

God innføring i komplementær medisin

Fremdeles har komplementær og alternativ medisin svak innpass i norske sykehus.

Bokfakta

Boktittel: Komplementær og alternativ medisin - en innføring for helsepersonell
Forfatter: Arne Johan Norheim
Forlag: Høyskoleforlaget
Sidetall:
ISBN: 978-82-7634-589-6

Anmeldelse:Flere enn halvparten av alle nordmenn har brukt komplementær og alternativ medisin. Mer enn to tredjedeler kan tenke seg å prøve. Derfor bør helsepersonell ha kunnskap nok til å informere og svare objektivt på spørsmål.

Integrering av komplementær og alternativ medisin i sykehus gir større pasienttilfredshet, men har fortsatt svak innpass. Interaksjon med skolemedisinsk behandling bør gis større oppmerksomhet.

Andre land og kulturer har mye lengre tradisjon med komplementær og alternativ medisin, men Norge har i senere tid kommet etter. Holdningene er nå generelt positive, både i befolkningen, blant helsepersonell og i det offentlige, blant annet gjennom Lov om alternativ behandling av sykdom mv. fra 2004. Den drøfter blant annet hvordan statlige tilsyn gjennomføres og pasientklager behandles.

Komplementær og alternativ medisin er en samling av ulike behandlingsformer med lang tradisjon og utvikling. I denne boken presenteres definisjoner og begreper. Den helhetlige tilnærmingen til pasientens problemer, pasienttilfredshet og livskvalitet fremheves. Subjektiv opplevelse av bedring og økt funksjonsevne er kvalitetsmål for behandling.

Alle bidragsyterne har solid faglig utdanning innen de feltene de praktiserer, underviser og forsker i. Boka støtter seg på norsk og internasjonal forskning, har en omfattende referanseliste og henvisninger til nettsteder. Forskning innenfor komplementær og alternativ medisin gjennomgås kritisk. Dokumentert effekt vurderes i forhold til befolkningens bruk av behandling.

Akupunktur og homøopati beskrives grundig og med vitenskapelig dokumentasjon. Erfaringer, effekt og virkningsmekanismer vurderes kritisk. Andre alternative behandlingsformer er kortfattet beskrevet. De vanligst brukte diagnostiske metoder og behandlingsformer i Norge presenteres. Et eksempel er bruken av komplementær og alternativ medisin innen kreftbehandling.

Boka gir helsepersonell det kunnskapsgrunnlag som er nødvendig for en meningsfull dialog om komplementær og alternativ medisin. Temaet er fyldig dekket og formidlet på en god måte. For eksempel innledes hvert kapittel med et sammendrag.

Boka anbefales både til dem som studerer og dem som praktiserer helsefag og medisin. For sykepleierutdanningen bør den kunne anvendes i tredje studieår.

 

Annonse
Annonse