Menneskets dobbelthet
Bokfakta
Anmeldelse:Forholdet mellom fellesskap og individualisme er en viktig utfordring i menneskers liv. Her diskuterer forskere emnet, med hovedvekt på psykologi og psykologisk forskning. Innledningen er imidlertid skrevet av filosof Arne Johan Vetlesen. Han diskuterer om menneskets natur er uforanderlig. Middelalderfilosofen Thomas Hobbes brukes som brekkstang for å gripe fenomenet. Fellesskapets nødvendighet kan tøyle menneskets egoisme, slik det ble tydeliggjort hos Hobbes. Konklusjonen er imidlertid at mennesket trenger både frihet og fellesskap.
Arbeidsfellesskapet kan være godt. Det handler om gjensidig forståelse mellom arbeiderne, mener psykolog Lars Klemsdal, som ser på ulike arbeidsfellesskap. Prosesser som fremmer gjensidig forståelse for arbeidssituasjoner på tvers i organisasjonen skaper en utvidet oppgaveforståelse blant de ansatte, mener han.
Avdekker forskere virkeligheten eller produserer de den, spør psykologene Norman Anderssen og Ingrid Dundas. Her er mye av forskningskritikken som var fremtredende i 1970-årenes positivismedebatt. Til ettertanke og refleksjon. Professor i sosialpsykologi Tor-Johan Ekeland har et liknende kritisk blikk når han spør om psykologisk kunnskap er god kunnskap. Han gjenreiser kritiske spørsmål til behandlingssamfunnet og terapikulturen, og understreker hvor viktig det er ikke å se all «objektiv» biologisk forskning som sannferdig og nøytral.
Politisk kritikk rettes mot menneskets varekarakter, som følger av en kapitalistisk økonomi og et markedsliberalt samfunn. Markedet gir «selvet» selv karakter av å være en vare i markedet. En viktig advarsel til kommende og gamle forståsegpåere av menneskesjelen. Redaktørene peker på viktigheten av å balansere mellom fellesskapsverdier og individualitet, og avslutter med håp om at en likhetsog fellesskapsideologi igjen skal bli fremtredende i offentlig diskusjon og debatt.
Boken ga meg mye å tenke over. Argumentene er gjenkjennelige. Men samtidig forfriskende nye, fordi de er blitt lagt tause i den vitenskapelige debatten som mer og mer har tatt et biologisk perspektiv. Det er en politisk bok som tar stilling, men den beholder et akseptabelt saklighetsnivå. Noe blant annet gode referanser og stikkordregister bidrar til. Boken anbefales til alle som studerer eller er interessert i humanvitenskap.