fbpx Viktig om døden Hopp til hovedinnhold

Viktig om døden

Bokfakta

Boktittel: Omsorg ved Livets Slutt - Møter med pasienter og pårørende
Forfatter: Susanne Carlenius
Forlag: Fagbokforlaget
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-0780-0

Anmeldelse:

Anmeldelse: Jeg sitter her med en liten bok i hånda. Tårene renner nedover kinnene på meg, og halsen er stram. Boken har rørt ved meg, og satt spor. Jeg føler en dyp takknemlighet til forfatteren som har skrevet den. Ordene hennes har tatt meg med 35 år tilbake i tid, til mitt eget møte med alvorlig syke på Radiumhospitalet.

Susanne Carlenius er sykepleier og teolog, og hun har jobbet de siste ni årene ved Hospice Lovisenberg. Med boken har hun ønsket å dele av sine tanker og erfaringer, og beskriver følelsene som oppstår i møte med døden, døende og de pårørende. Hun har skrevet for dem som skal dø, for dem som skal miste en av sine nærmeste, og for oss helsearbeidere som møter dem det gjelder.

Boken skildrer møtet med 27 døende pasienter. I tillegg har forfatteren skrevet en kort prolog, en epilog og stilt enkelte spørsmål til ettertanke. Carlenius har ønsket å skrive om døden. Det har hun gjort med en stor og dyp innlevelsesevne, med sensitivitet og medlidenhet, og med faglig kompetanse om god symptomlindring. Hennes møter er sterke møter med de døende. Hun har skrevet både om den barmhjertige døden, og om den etterlengtede døden som vi ønsker for oss selv, våre nærmeste og våre pasienter.

Hun har også skrevet om den døden ingen ønsker. Den grusomme og brutale døden som er preget av oppkast, store blødninger, vonde lukter, gapende sår, pustebesvær, smerte og angst.

Forfatteren beskriver seg selv som en «medvandrer». Hun forteller at dette er hva den lidende trenger mest av alt. Noen som orker å ta imot og romme det, som vil lytte til nødropet, og er til stede i smerten; en som står plantet og nært, midt i lidelsen.

For meg ble hennes beskrivelser så klare, gripende og nesten lyriske, at jeg også var som en medvandrer i hennes pasienters landskap. Hennes ord rørte ved mine egne sanser og min egen sårbarhet.

Når jeg dør, ønsker jeg meg én med hennes empati og kompetanse ved min side. Vi har mye å lære av forfatteren. Vi har mye å lære av «Omsorg ved Livets Slutt». Jeg håper den blir pensum for mange.