fbpx Helse i et samfunnsperspektiv Hopp til hovedinnhold

Helse i et samfunnsperspektiv

Forskjellene har paradoksalt økt parallelt med velstandsutviklingen i Norge.

Bokfakta

Boktittel: Sosiale ulikheter og helse
Forfatter: Bjørgulf Claussen
Forlag: UNIPUB
Sidetall:
ISBN: 978-82-7477-338-7

Anmeldelse: Professor i samfunnsmedisn Bjørgulf Claussen tar i boken for seg sosiale ulikheter i Norge og resten av den vestlige verden. Så tar han opp årsakene til hva som skaper de sosiale forskjellene i helse. Helse blant innvandrere, ungdom, barn og utsatte arbeidstakere presenteres ut fra norske og utenlandske studier.

Han konstaterer at det fortsatt fins mennesker som lever i nød, men at det ikke er disse som holder ved like de store sosiale forskjellene i helse. Forskjellene har paradoksalt økt parallelt med velstandsutviklingen i Norge.

Ulike psykologiske og materielle årsaksforklaringer trekkes frem. Særlig interessant finner jeg diskusjonen om hvordan sosial rang blant aper innvirker på stresshormon og kolesterolnivået hos den enkelte ape. Forfatteren trekker perspektivet videre til menneskers underordning og plass i det sosiale hierarkiet.

Forfatteren mener sosialmedisinerne har vært for opptatt av sykdomsårsaker, heller enn forhold som fremmer helse. Det prøver han å gjøre noe med. Tiltak overfor barn og ungdom fremheves som særlig viktige for å redusere helseforskjeller. Her nevnes sosialhjelpstiltak for utsatte barnefamilier, barnehager og styrking av barnevernet som særlig viktig. Skoleleger og helsesøstre tillegges en sentral rolle.

I arbeidslivet har sterke fagforeninger en helsefremmende funksjon. Større likhet og mindre lønnsforskjeller er helsefremmende, mener forfatteren. Av mer politisk orienterte tiltak for å redusere de store lønnsforskjellene i Norge, nevnes skattereduksjon for de laveste inntektene. Forfatteren mener lønnsforskjellene skyldes markedsliberalisme som økonomisk og sosial ideologi.

Boken gir en god og oppdatert oppsummering av emnet. Den er lettlest og viser til mulige tiltak på ulike nivåer. Noen ganger er det vanskelig å skille forskeren fra politikeren. Mange av påstandene er udokumenterte. Forfatteren peker imidlertid på at evidensbasert forskning alltid er vanskelig innen samfunnsmedisinen. Synspunktene som presenteres er imidlertid godt begrunnet. Det burde holde. Boken anbefales til alle som ønsker å se helse i en større sammenheng. Den inspirerer til videre lesning, noe en god litteraturliste gir gode tips til.

Annonse
Annonse