fbpx Eldreomsorg i kronisk krise Hopp til hovedinnhold

Eldreomsorg i kronisk krise

Bokfakta

Boktittel: De skal jo allikevel dø
Forfatter: Liv Riktor Lykkenborg
Forlag: Bazar
Sidetall:
ISBN: 978-82-8087-273-9

Anmeldelse:

Anmeldelse: Det er én morsom side ved denne boken. Og det er forsiden, med en eminent illustrasjon av Fredrik Skavlan. Innholdet er smertefull lesning om forholdene i eldreomsorgen. Jeg ville ikke trodd på beretningene om jeg ikke hadde sett og opplevd det samme selv.

Det som skiller boken fra andre vitnesbyrd om uverdig og til tider uforstandig behandling av svært syke, gamle er det grundige arbeidet forfatteren har nedlagt, og hvor mange stemmer som får komme til orde. Og ikke minst dokumentasjonen hun har klart å fremskaffe. Den punkterer ansvarsfraskrivelsene som brer om seg fra politikere på høyeste hold og ned til tjenesteledere rett over gulvnivå.

I denne boken nytter det ikke å fremheve ett kapittel. Den tilhører nemlig den sjeldne kategori tekster hvor hver eneste setning er like viktig. Nå er det vel et faktum at ingen mennesker går inn i helsesektoren fordi de ønsker andre vondt. Intensjonene er de beste, men innsikt - og refleksjonsnivå varierer. Uansett: Boken tar ikke mannen, men ballen. Det er systemsvikten og et rigid tankesett det slås ned på. Og dette kan ikke enkeltmennesker rette opp, knapt nok bøte på. Når det er sagt, er det mange konstruktive råd. De som prøver å gjøre jobben sin - og gjør den - blir også sett og formidlet gjennom beretningene. Men det spørres også om hvor de blir av og hvorfor de går over i andre yrker.

«Vår jobb er å pleie!» har en pårørende fått til svar da hun tok opp tematikken om manglende stimuli for de sengeliggendes del. «Stimuleringsdelen er aktivørens bord». Men dette er ikke sant. Sykepleiere skal forholde seg til hele Maslows pyramide! Forfatteren bruker ikke de ordene, men sier det bedre.

Pårørende som siteres i boken vil av gode grunner være anonyme. Enkelte modige ansatte i helsesektoren har hun derimot fått i tale under fullt navn. Som en av dem forteller:

- Hvis du sier fra om noe du mener er galt, finkjemmer de deg for alt du foretar deg. Og den dagen du begår en feil, tar de deg.

Lykkenborg har i denne omgang skrevet mer enn en bok. Hun har skrevet et kampskrift. Og hun har beskrevet situasjonen som råder rystende godt. Til å bli redd av. Det angår oss alle.