fbpx Trenger vi den? Hopp til hovedinnhold

Trenger vi den?

Det er noe ved mangelen på kamuflasje i den faglige terminologien, ja, i språket generelt, som går rett hjem hos denne leser.

Bokfakta

Boktittel: Se mennesket
Forfatter: Bengt Karlsson (red.)
Forlag: Gyldendal Akademisk
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-38035-6

Anmeldelse: Hummelvoll er grundig lest og hyppig sitert i hovedoppgavene i psykiatrisk sykepleie fra 1990-tallet. En foregangsmann innen sitt felt, hvilket han bekrefter i det innledningsvise intervjuet med redaktøren. Her kommer han blant annet med en reflektert oppklaring av forskjellen mellom psykiatrisk sykepleie og psykisk helsearbeid. Det er avgjort Hummelvoll som går av med seieren her. Og det er også hensikten. Gyldendal Akademisk burde likevel tatt seg råd til en språkvask. Når redaktøren skriver ulike «arbeider, interesser og FOKUSER», blir det ganske håpløs norsk. Språket er generelt noe tiltvunget akademisk.

Temaene derimot, er aktuelle nok. De forskjellige bidragsyterne tar opp emner som anerkjennende tilnærming, den farlige pasient og den farlige behandler og deretter møtet med livet etter selvmordsforsøk.

Så hvorfor føler jeg meg hensatt til skolebenken igjen? Fordi jeg har lest det meste før, og synes Hummelvolls egne bokutgivelser er bedre. Her står det i fare for å bli drøvtygging på hans mange verk. Men det finnes absolutt hederlige unntak. Spesielt vil jeg fremheve de danske bidragsyterne. Det er noe ved mangelen på kamuflasje i den faglige terminologien, ja, i språket generelt, som går rett hjem hos denne leser. De virker mer selvsikre med sin presise ordbruk, noe som skjerper oppmerksomheten. Og de har mindre hang til leddsetninger.

Hummelvoll er en meget klok fagperson, og etter hans virke som utøver og formidler gjennom 30 år hadde jeg ønsket et litt mer løssluppent manifest. Slik stoffet fremstår, opplever jeg det som en opplagt fagbok som er litt tørr i formen. De mange eksemplene fra praksis bøter imidlertid på dette, så det gjelder å ikke falle av lasset underveis. Boken er heftet, og omslaget er vakkert, med foto av Trym Ivar Bergsmo.

De som skal ta fatt på studier i psykisk helsearbeid kan med stort utbytte gå løs på denne boken. Strandlektyre er det neppe, men derimot en verdig sammenfatning av Hummelvolls mange viktige bidrag.

Oversiktlige litteraturlister er et pluss.

Annonse
Annonse