fbpx Studentene må ha alt riktig, men læreboka er ikke 100% korrekt! Hopp til hovedinnhold

Studentene må ha alt riktig, men læreboka er ikke 100% korrekt!

Boka er godt strukturert og er skrevet i et lettfattelig språk.

Bokfakta

Boktittel: Praktisk medikamentregning Dose mengde styrke
Forfatter: Lars André Olsen
Forlag: Cappelen
Sidetall:
ISBN: 978-82-02-26986-9

Anmeldelse: I prinsippet skal kravene til matematiske ferdigheter for å kunne mestre medikamentregning tilsvare kunnskap ervervet på ungdomskolenivå. Dagens studenter har stort sett vært gjennom reform 1997, og ligninger med en ukjent X blir mindre brukt i grunnskolen. Olsens pedagogiske mantra er «DOSE, MENGDE, STYRKE». I enhver oppgave er det spørsmål om ett av disse elementene og det oppgis en formel for å finne hver av dem. Senere gir forfatteren eksempler på aktuelle utregninger knyttet til ulike legemiddelformer. Dette kan virke forvirrende, men kan være en hjelp for de som trenger å få utregningene inn med teskjeer. Studenter som er flinke i matematikk, trenger bare å lese første del av boken.

Bokens styrke er kapitlet med eksemplene om fortynning, hvor forfatteren viser en oversiktlig fremgangsmåte som knyttes opp mot «dose, mengde, styrke», uten å gå veien om X. Erfaringsmessig er det her studentene ligger for tynt an. Forfatteren påpeker også situasjoner hvor det er lett å gjøre feil.

For studentene er riktig bruk av benevnelser en viktig kontroll på at oppgaven er forstått korrekt. Det er derfor uheldig at det selv i en revidert utgave er så mange unøyaktigheter når det gjelder bruk av benevninger i utregninger. Mange studenter sliter med regler for riktig avrunding. Er det flere regneoperasjoner skal avrunding først skje i siste utregning. Svaret på hvor mange desimaltimer det er mellom kl. 13.40 og kl. 14.20 er 0,67 timer (ikke 0,66).

Boka er godt strukturert og er skrevet i et lettfattelig språk. Det er varierte regneeksempler med detaljerte forklaringer på hvordan en skal komme fram til riktig svar. I Norge har vi ingen krav til at autoriserte sykepleiere regelmessig skal testes i medikamentregning. Vi anbefaler at selvtesting bør ligge inne på enhver datamaskin på de enkeltes arbeidssted; og da er det lurt å ha lest denne eller lignende bøker på forhånd.

Annonse
Annonse