Språk er makt
Bokfakta
Anmeldelse: Mestring og myndiggjøring er sentrale begrep i den nye helse og sosialpolitikken. Denne boken har som mål å forstå disse begrepene i en bredere sammenheng gjennom fag som sosiologi, pedagogikk, sykepleie, psykologi og statsvitenskap, litteraturvitenskap, filosofi og idéhistorie. Forfatterne har sin bakgrunn fra Høgskolen i Volda.
Flere av kapitlene har fokus på kommunikasjon. Empirisk forskning viser at god kommunikasjon i seg selv kan fremme helse. Det forutsetter imidlertid at den gir mening og er relasjonsorientert. Det handler først og fremst om å være åpen for den andre, pasienten og hans livsverden. Med utgangspunkt i blant annet filosofien til Hans Skjervheim og Jürgen Habermas får Jan Inge Sørbø godt frem dette perspektivet. Han peker blant annet på at den gode kommunikasjon og reell myndiggjøring av pasientener, vanskelig i en helsesektor som i stor grad er preget av fokus på produktivitet og økonomi. Dette kritiske perspektivet preger kapitlene i boken.
Et kapittel om språk og kommunikasjon viser hvordan språk både kan myndiggjøre og umyndiggjøre. Språk er makt. Her blir det lagt vekt på at god kommunikasjon forutsetter en gjensidig subjektrelasjon der de kommuniserende har et fortolknings- og forståingsfellesskap.
Med utgangspunkt i psykologen Urie Bronfenbrenner blir vi presentert for mestring innenfor en bio-økologisk modell. Her blir individets mestringskompentanse satt inn i en større sammenheng med begrep som saltogenese og sosial kapital. Viktig er også diskusjonen om makronivåets betydning for utvikling av sosial kapital. Det konkluderes med at universelle velferdsordninger, slik vi har det i Norge, gir det beste grunnlaget for å oppnå mestring. Hvordan myndiggjøring er koblet til makt og medborgerskap er tema for to av kapitlene. Pasientens medvirkerrolle i forhold til behandlingen blir satt i et etisk perspektiv. Det etiske perspektivet er også sentralt i forhold til det psykiske helsevernet der myndiggjøring innebærer å leve, fungere og bli sett som en vanlig samfunnsborger.
Sykepleieren Anne Sofie Egset tar opp utfordringene knyttet til demens i hjemmebaserte tjenester. Hun har et spesielt fokus på de pårørende.