fbpx Reality-tv ... nå også i bokform Hopp til hovedinnhold

Reality-tv ... nå også i bokform

Boken bærer mest preg av å være en bearbeidelsesprosess fra en sjokkhendelse i forfatterens liv.

Bokfakta

Boktittel: Med ryggen mot veggen Legionellautbruddet i Stavanger
Forfatter: Inger Johanne Kristensen
Forlag: Hertervig
Sidetall:
ISBN: 978-82-92023-81-5

Anmeldelse: Mannen kjempet en langsom kamp for å overleve og svevde mellom liv og død flere ganger. Gjennom dialoger med leger, opplevelser som pårørende, beskrivelser av mannens bakgrunn, samt utdrag fra sykepleiejournal fra intensivavdeling, skaper forfatteren et forvirret bilde.

Forvirret fordi mange kraftige ord og påstander slenges ut i korte kapitler, skrevet i presensform. Dette skaper en dramatikk, som nok reflekterer det følelsesmessig presset familien ble utsatt for. Men skrivestilen gir meg inntrykk av at personene i dramaet ikke nådde inn til hverandre. Forfatteren omtaler gjennomgående mannen for deg, noe som skaper en distanse, ensomhet og kulde til den nærheten som tross alt var der. Samtidig forsvinner fellesskapsfølelsen i familielivet i denne fremstillingsstilen.

Det sies ingenting om de som er implisert har gitt tillatelse til å gjengi bokens innhold. Har mannen gitt samtykke til å utgi boken, har legene og sykepleierne som behandlet mannen gitt samtykke? Det er heller ingen innledning som forklarer hvordan boken er lagt opp eller hvordan forfatteren tenker. Den røde tråden mangler helt, og dette gir meg en fornemmelse av å ha kikket inn i et privat og levd liv, uten å forstå hvorfor jeg skulle kikke inn i dette livet.

Boken bærer mest preg av å være en bearbeidelsesprosess fra en sjokkhendelse i forfatterens liv. Det at hun er sykepleier kan være både til fordel og ulempe i en slik situasjon, uansett burde det kunne forventes en faglig, så vel som menneskelige refleksjon. Det ville gjøre det samfunnsaktuelle innholdet mer tilgjengelig for andre. Forlaget har et ansvar her. Spesielt fordi dette er en erfaringsbasert bok. Har boken en samfunnsverdi og hva er budskapet i boken? Tja, ikke i nåværende form, fordi det er mye ubearbeidet bitterhet i boken. Det er leit, for det er mye god omsorg konen har gitt mannen sin.

Den viktigste kilden til at pasienter føler trygghet på en intensivavdeling er at pårørende er til stede. Denne pasientens kone var der, og jeg tror det til slutt ble for mye å bære for hennes følelsesliv. Boken er derfor en vekker til helsepersonell om at nære pårørende gjennomgår en krise og har behov for følelsesmessig støtte og hjelp til å komme videre i livet.

Annonse
Annonse