fbpx Meget bra om syke og gamle Hopp til hovedinnhold

Meget bra om syke og gamle

Boken har navngitt mer enn 25 kartleggings- og vurderingsverktøy til ulike symptomer og lidelser.

Bokfakta

Boktittel: Geriatrisk sykepleie - God omsorg til den gamle pasienten
Forfatter: Marit Kirkevold, Kari Brodtkorb, Anette Hylen Ranhoff (red.)
Forlag: Gyldendal Akademisk
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-35776-1

Anmeldelse: Redaktørene har et bredt team av dyktige fagfolk med seg, og boken er bygget opp i fem deler. Del 1 Fra gammel til geriatrisk pasientomhandler sosiodemografiske data, inkludert etniske minoriteter, biologisk aldring og ulike aldringsteorier. Her er god informasjon om normal aldring. Del II Overordnede prinsipperer preget av solid kunnskap. Den gamles integritet, familie og helsefremmende arbeid blir fremstilt innsiktsfullt.

Kapitlet om legemidler behandler et sentralt tema med viktig kunnskapsinnhold. I del III Rammer og arenaerblir aktuelle lover og etiske problemstillinger drøftet. Leserne får også innblikk i mer atypiske symptomer som kan oppstå når den eldre blir akutt syk og hva spesialisthelsetjenesten kan tilby. Både hjemmesykepleie til eldre og pleie i sykehjem har hvert sitt kapittel. At disse pasientenes spesielle situasjon belyses er nyttig. I del IV Helseproblemerer sykdomslære og sykepleie nært integrert. De hyppigste psykiske og somatiske lidelsene som forekommer hos eldre er godt dokumentert, med oppdatert evidensbasert kunnskap.

Del V omhandler Omsorg i livets sluttfase. Her har Peter Hjort med sin kloke penn omtalt sentrale tema i møte med den gamles siste dager. Boken avslutter med å skissere sykepleierens rolle og ansvar i forhold til å tilrettelegge og bistå i åndelige spørsmål og ritualer. Boken har navngitt mer enn 25 kartleggings- og vurderingsverktøy til ulike symptomer og lidelser, hvert av dem innenfor ulike tema som for eksempel smerter, ernæring, ADL, kognisjon og depresjon.

For geriatrisk sykepleie ville det vært enklere å bruke et mer altomfattende vurderingsskjema (Comprehensive Geriatric Assessment) som hadde integrert de viktigste områdene. Det er et håp at leserne av boken ikke bare fyller ut skjema, men lærer å systematisere og analysere data. Først da erverves god kunnskap som kan bidra til å øke livskvaliteten til gamle pasienter, spesielt til de som er i risikogrupper.

Boken er omfangsrik. Målgruppen er ikke spesifisert - forlaget vil favne bredt. Som lærer i sykepleieutdanningen lurer jeg på hvorfor sykepleielitteratur alltid er så ordrik? Det kunne vært kortet ned på generell sykepleie. Helhetlig er dette en meget bra bok med god pedagogisk tilnærming som kan være nyttig å lese for sykepleiere som har daglig kontakt med pasienter som eldre pasienter.

Annonse
Annonse