fbpx Mat gir livslyst, ernæringsbok gir leselyst Hopp til hovedinnhold

Mat gir livslyst, ernæringsbok gir leselyst

Allerede Florence Nightingale observerte hvor stor variasjon det var i sykepleiernes evne og interesse for å vektlegge ernæringsstatus.

Bokfakta

Boktittel: Sykepleierens ernæringsbok
Forfatter: Rolf Jarl Sjøen og Lene Thoresen
Forlag: Gyldendal
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-38743-0

Anmeldelse: Riktig væske og næringstilførsel er sentralt for å ivareta god helse. Sykepleiere har ansvaret for å observere hva pasientene spiser og drikker. Rolf Jarl Sjøen og Lene Thoresen er begge ernæringsfysiologer med lang erfaring i å undervise sykepleierstudenter. De har en fin pedagogisk tilnærming og fagstoffet er godt dokumentert.

«Sykepleierens ernæringsbok»ble først utgitt i 1999, så i 2003. I denne tredje utgaven har forfatterne beholdt inndeling, kapittelnavn og layout fra forrige utgave, og oppdatert statistisk materiale, aktuell forskning og annen litteratur, samt internettadresser.

Allerede Florence Nightingale observerte hvor stor variasjon det var i sykepleiernes evne og interesse for å vektlegge ernæringsstatus. Forfatterne minner om at mat gir livslyst, det være seg hos den unge anorektiske jenta eller den aldrende enkemannen som aldri har laget middagsmat selv. En sykepleier må kunne møte ernæringsbehovene til personer i alle aldersgrupper uavhengig av lidelse.

Boken gir gode eksempler på ulike kartleggingsverktøy. Et enkelt og billig mål er pasientenes kroppsmasse indeks (KMI), som er pasientens vekt (kg)/høyde2 (m).

Har pasienten en KMI under 20 må det gjøres videre undersøkelser. I skolehelsetjenesten har en vært så redd for å fremme undervekt, at kost og mosjonsråd for å forebygge fedme har nærmest vært fraværende.

Bokens styrke er den fine integreringen av ulike sykdommer med tilpassede ernæringsråd. Enkle kasuistikker setter leseren lett inn i aktuelle situasjoner, og gjør teorien konkret og anvendbar. Det gis råd og veiledning til gravide og de med ammeproblemer, samt kunnskap om mat til kreftpasienter med redusert appetitt.

Boken tar også for seg fordeler og ulemper med bruk av næringssonde (perkutan endoskopisk gastrostomi eller peg).

Boken er ekstra aktuell fordi Helsedirektoratet i disse dager utgir nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring.

Forfatterne har valgt å sette referanser fortløpende i teksten og anbefalt litteratur i en faktarute etter hvert kapittel. Forlaget burde tilstrebet en ensartet stil på referansene slik det kreves på bachelornivå. Sidehenvisningene i stikkordsregistret stemmer ikke i mitt eksemplar av boken.

Annonse
Annonse