fbpx Livssyn i tiden Hopp til hovedinnhold

Livssyn i tiden

I boken nevnes en rekke eksempler på forskere som har valgt en religiøs, bibeltro tilnærming til naturen heller enn vitenskapelig.

Bokfakta

Boktittel: Gud – en vrangforestilling
Forfatter: Richard Dawkins
Forlag: Monstro
Sidetall:
ISBN: 978-82-92769-02-7

Anmeldelse: Vitenskapen oppfordrer til kritikk og utvikler seg gjennom at «kjent viten» blir imøtegått og motsagt av ny kunnskap. En vitenskapsmann/ kvinne gleder seg over at ny kunnskap bryter ned gammel viten, i motsetning til den religiøse fundamentalisten som kommer i forsvarsposisjon når det rettes kritikk mot de religiøse dogmene. Dette skillet er grunnleggende. I boken nevnes en rekke eksempler på forskere som har valgt en religiøs, bibeltro tilnærming til naturen (kreasjonisme) heller enn vitenskaplig. I USA, der nyateismen særlig har fått fotfeste blant intellektuelle og vitenskapsmenn, er striden mellom kreasjonisme og darwinisme et særlig hett tema, som også Dawkins tar opp og til en viss grad harselerer med.

Dawkins forstår religionens fremvekst i et evolusjonsmessig perspektiv. Han ser på religion som en bieffekt av noe annet. Han bruker begrepet memer når han søker å finne en forklaring på religionens røtter. Memer er all informasjon som kan spres og lagres av organismer. Spredningen av memer skjer gjennom læring, etterligning, indoktrinering eller lignende. Dawkins argumenterer også for at moral i en utviklingsmessig sammenheng kom forut for religionen.

Boken er polemisk i formen og ikke alltid vitenskaplig i sin tilnærming. Eksemplene Dawkins nevner, fremstår ofte som latterlige og utenfor det de fleste kristne i Norge oppfatter som relevant for sin tro. Eksemplene vil nok være mer representative for amerikanske forhold.

Selv om det først og fremst er de monoteistiske religionene med sitt opphav i jødedommen som får gjennomgå, kommer Dawkins også med en rekke spark til agnostikere og liberale, religiøse mennesker som ikke har en fundamentalistisk trosoppfatning.

Boken er et tidsmessige viktig dokument. Den synliggjør mye av den kritikk som i dag rettes mot fundamentalistisk tro og gir innsikt i nyere darwinistisk vitenskapsforståelse. Den legger imidlertid lite vekt på viktigheten av dialog mellom ulike livssynsoppfatninger. Richard Dawkins fremstår som en forkjemper for et naturalistisk menneskesyn. Boken kan med fordel leses sammen med bøker som i større grad vektlegger livssynsdialog. Det betyr imidlertid ikke at det varsku Dawkins reiser mot fundamentalistisk tenkning og religiøs indoktrinering innen kristendom og islam, ikke må tas på alvor.

Annonse
Annonse