fbpx Leses best langsomt Hopp til hovedinnhold

Leses best langsomt

Innvendinger til tross, boken består av mange interessante anekdoter til faglig ettertanke og undring.

Bokfakta

Boktittel: Pasienten og sykdommen – psykiske faktorer ved somatisk sykdom
Forfatter: Erlend Hem, Per Vaglum, Live Fyrand og Per Nerdrum
Forlag: Gyldendal
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-37501-7

Anmeldelse: Denne boken er en gjennomgripende og mangesidig samling faglige anekdoter om pasientenes prøvelser i hverdagen, og om hvordan den gode samtalen kan virke forløsende - for begge parter.

Bidragene er skrevet av flest leger og psykologer, noen sykepleiere, en fysioterapeut, ergoterapeut, sosiolog, sosionom, litteraturviter og filosof. Pasienthistoriene omfatter alt fra hjerte- og karsykdommer og kreft til fødselshjelp. Bidragene viser hvordan kognitiv samtaleterapi er et godt redskap i klinisk medisinsk behandling.

Det er en utvungenhet over de fleste historiene. Kapitlene er korte og konsise, med fyldig litteraturhenvisning. De fleste historiene gir leselyst og er eksempler på at det nytter å gå inn i dialog med den lidende for å understøtte hans/ hennes problemer i hverdagen. De er gode eksempler på at det er hensiktsmessig å bruke tid og ressurser i samarbeid med den lidende slik at vedkommende kan gjenkjenne sine utfordringer og tilpasse dem til hverdagen.

For eksempel er kapittelet om Henrik Ibsen som pasient morsom lesning, og det kommer fram helt ny viten om hans måte å takle sykdom på. Jeg vil også nevne en historie om hverdagen med vonde hender, som har mange gode og praktiske råd om hvorfor gode spørsmål er bedre enn velmente råd, blant annet når pasienten skal lære å bruke nye hjelpemidler.

En annen interessant historie handler om legen som pasient, under kapittelet «Den vanskelige pasienten». Beretningen viser oss at uansett forhistorie har pasienten nytte av samtaler med utenforstående. Kapittelet om kommunikasjon mellom lege og pasient redegjør for legens kommunikasjonsstil og viser hvordan det kan gå når misforståelser oppstår på grunn av ulikt språk.

I kapittelet «Multiple fysiske symptomer uten medisinsk forklaring » blir fagterminologien for innviklet og ulogisk presentert. Her lener forfatteren seg på medisinske begreper for å forklare noe som ikke kan forklares medisinsk. For eksempel om somatoforme lidelser, der de menneskelige aspektene ved pasientenes somatoforme symptomer forsvinner inn i diagrammer og bokser som presenteres i et konglomerat av diagnosesystemer. Det er en stor svakhet å bruke naturvitenskapelige begreper på fenomener uten medisinsk forklaring, og som bedre lar seg forklare av annen vitenskapelig eller ikke-vitenskapelig terminologi.

Derimot er kapittelet om empatiske utfordringer i en terapeut-pasientrelasjon enkelt og fremragende skrevet. Å forstå den avgjørende forskjellen på sympati og empati hos terapeuten og hvilke virkninger den nyanseringen får for pasientens tilfriskning, er i tillegg ny lærdom for meg.

Men jeg savner at innledningskapitlet har en mer overordnet kunnskapsforståelse. Det kunne ha inkludert perspektiver fra teologi, filosofi og alternativ tenkning, for å nevne noe. Dette trengs etter min mening for å belyse hvor komplisert menneskesinnet er når kroppen utfordrer alle sider ved det å være menneske.

Innvendinger til tross, boken består av mange interessante anekdoter til faglig ettertanke og undring. Et solid oppslagsverk for masterstudenter, forelesere og klinikere i helsetjenesten, samt bachelorstudenter sent i utdanningen. Boken leses best langsomt, og uansett vanskelighetsgrad er sentrum for fortellingene pasientforståelsen. Når den gode samtalen virker, går den langt ut over målet om å hjelpe den hjelpetrengende, samtalen gir noe nytt og uforutsett - også tilbake til behandleren.

Annonse
Annonse