fbpx Kunne lest enda mer Hopp til hovedinnhold

Kunne lest enda mer

Jeg har med særlig interesse lest historien til noen av sykepleierne.

Bokfakta

Boktittel: Utan kvinnorna hade det inte gått - Norge-Sverige 1940–1945
Forfatter: Göran von Knorring
Forlag: Furudal International – Svensk/Norsk Kulturcenter
Sidetall:
ISBN: 978-91-633-2593-9

Anmeldelse: Hendelser under andre verdenskrig er beskrevet i en rekke bøker. Det synes som om temaene er uendelige, og noen ganger lurer jeg på om ikke denne epoken er beskrevet tilstrekkelig. Men etter å ha lest «Utan kvinnor hade det inte gått», skjønner jeg at det ennå finnes nye interessante og fullt ut berettigede forhold å skrive om.

Jeg har med særlig interesse lest historien til noen av sykepleierne. De gjorde en nyttig og imponerende innsats både for sine landsmenn som var flyktninger, og i det svenske samfunn for øvrig.

En av disse sykepleierne, Agnes Christensen (Gaasland) har fått et eget kapittel. Her omtales de dramatiske hendelsene som førte til at en ung idealistisk sykepleier måtte flykte til Sverige. Gjennom denne og andre historier får vi også kunnskap om hvordan krigsutbruddet og den første krigstiden kom til å påvirke sykehus som Ullevål i Norge, og hvordan ansatte der og andre steder deltok i motstandsarbeidet.

Søster Agnes sin historie er mer nøyaktig og detaljert beskrevet enn mange andres. Kanskje fordi den var så spennende. Hun endte i tysk krigsfangenskap etter at konvoien hun var med på vei til England ble senket og hun ble plukket opp av tyske skip. Gjennom hennes historie får vi også et innblikk i hvordan nordmenn tok ansvaret for forebyggende helsearbeid blant norske flyktninger.

Også mange andre norske sykepleiere omtales. Det er imponerende, men også bokens svakeste punkt. For det gir en kort og litt oppramsende framstilling av stoffet. Jeg får så lyst til å vite mer om flere av dem og deres innsats. At forfatteren også er sparsommelig med kildehenvisninger, er svært beklagelig. Det er ikke tvil om at han har undersøkt i mange arkiv og samlet kilder fra forskjellige steder, for det dokumenteres etter hvert kapittel. Men dessverre får leseren i svært mange tilfeller ikke vite hvilke av dem han har hentet opplysningene fra.

Boken er skrevet på et lettlest og godt svensk. Den har også en pen layout med mange bilder som understøtter innholdet. Trass noen kritiske bemerkninger anbefales den for spesielt interesserte.

Annonse
Annonse