fbpx Hvordan gjøre sunne valg til enkle valg Hopp til hovedinnhold

Hvordan gjøre sunne valg til enkle valg

Hvert kapittel inneholder en oversikt over hvordan kostholdet kan tilpasses de som skal ha lite salt og fett, de som ikke tåler hvete eller melk, og så videre.

Bokfakta

Boktittel: 1-2-3-METODEN Tell til tre og spis
Forfatter: Hanna Hånes
Forlag: Gyldendal
Sidetall:
ISBN: 978-82-0537-909-1

Anmeldelse: Derimot er boken en moderne kostlære, som på en fengende og innsiktsfull måte tar med seg leseren fra appetitt som livskraft, via mat og mosjon i balanse og tolkning av varedeklarasjonenes kryptiske informasjon. Så utdyper den kostholdets tre pilarer: karbohydratrike matvarer, frukt og grønt og proteinrike matvarer.

Fettet er viet et eget kapittel. Hvert kapittel inneholder en oversikt over hvordan kostholdet kan tilpasses de som skal ha lite salt, lite fett, ikke tåler hvete, melk osv.

I perioden frem til 2011 har Nasjonalt råd for ernæring prioritert å jobbe for at sunne kostvalg må bli enkle valg. Denne boken imøtekommer langt på vei dette målet. Den gjenspeiler kjente kostelementer i den norske kostholdspyramiden, men den er mer enn en kostlærebok.

Forfatteren prøver å gi oss en forståelse av hva som i et helseperspektiv eksempelvis skiller gode karbohydrater fra dårlige, og det gode fettet fra det farlige. Dette illustreres i form av praktiske eksempler fra matvaretyper vi kjenner og til daglig finner i butikkene. Boken gir god informasjon om hvordan dagligkosten vår kan settes sammen slik at vekten utvikler seg stabilt, eller hvordan vi vedlikeholder vekten etter en slankekur.

Ifølge Folkehelseinstituttet har norske 40-åringer økt sin gjennomsnittsvekt med cirka 5 kg de siste tjue årene, og det antydes at 15-20 prosent av barna våre er overvektige. I et slikt perspektiv har sykepleiere et ansvar for å bidra til å forebygge overvekt. Sykepleiere vil også møte følgetilstander av overvekt som diabetes, hjerte- og karsykdommer og belastningslidelser. Her forventes faglig oppdatert helsepersonell som kan møte både pasienter og brukere i alle deler av helsetjenesten med kostholdsråd som er faglig godt begrunnet.

Boken avslutter med en fyldig referanseliste. Kunnskapen øker om betydningen av et godt balansert kosthold. Boken er et godt bidrag til helhetlig sykepleie i arbeidet med både barn og voksne.

Annonse
Annonse