fbpx Helhetlig om alternativ behandling Hopp til hovedinnhold

Helhetlig om alternativ behandling

Bokfakta

Boktittel: Komplementær og alternativ behandling - En grunnbok for sykepleiere
Forfatter: Berit Johannessen (red.)
Forlag: Gyldendal
Sidetall:
ISBN: 978-82-05-37998-5

Anmeldelse:

Anmeldelse: Bokens tre første kapitler er skrevet med referanser til andre relevante sykepleieteoretikere som har tenkt helhetlig sykepleie, som Florence Nightingale og Jean Watson.

Kapitlet om alternativ behandling i Norge har en kort historikk om oppbyggingen av en komplementær kunnskapsbase, som i dag har nytt nasjonalt forskningssenter i Tromsø. Med eget nettsted, ny lov, registrering av alternative behandlere og et interesseorgan har komplementære behandlingsformer fått et kvantesprang inn i det nye årtusen.

Ligger det en aldri så liten appell til sykepleiere om å jobbe helhetlig her? Om å ta i bruk berøring og musikk og å fokusere mer på ernæringens betydning for kroppens velvære? Eller ved å ta videreutdanning i en komplementær behandlingsform? I så fall kan nok noen oppleve boken litt misjonerende. Kapitlet om ernæring, musikk og kosthold bygger i tillegg på redaktørens egen forskning.

I kapitlet om virkelighetsforståelse og sentrale begreper, samt vedlegg bakerst i boken, forklares mange av de mest brukte begrepene i komplementær og alternativ medisin. Å gjenopprette balanse i energinivået, i forholdet mellom kropp, sjel, ånd, følelser og tanker utgjør basisen, samt selvutvikling og selvbehandling. Derfor er kropp- og energibegrepet nøye beskrevet.

Så kommer korte kapitler om akupunktur, soneterapi, homøopati, aromaterapi og healing, skrevet av utøverne selv. De presenterer essensen av behandlingsfilosofien supplert med korte beskrivelser av hvordan behandlingen foregår. Begrepene ånd, sjel og religiøsitet brukes om hverandre på en måte som skurrer litt i mine ører.

Det antydes at ånd og religiøsitet hører sammen. Religiøsitet er en trosbekjennelse. Åndelighet, slik det brukes i boken, går mer i retning av en tro på sammenheng mellom kropp og sjel. Flere steder henvises det til folkemedisin. En god påminnelse, fordi folkemedisinen baserte seg på en helhetlig tenkning ettersom den skulle tilpasses hverdagen til den enkelte.

Boken holder absolutt det den lover. En balansert lærebok med akkurat passe kunnskapsnivå og format. Den er lettlest, er god å holde i hånden og har fine fargeillustrasjoner.

Kunnskapene appellerer til flere sanser enn venstre hjernehalvdel. Det gjør lesingen helhetlig.