fbpx Grundig om klatresamfunnet Hopp til hovedinnhold

Grundig om klatresamfunnet

Denne boken er særlig aktuell nå når konkurransesamfunnets mørke side synes å øke.

Bokfakta

Boktittel: Vinn eller forsvinn! mennesket i konkurransesamfunnet
Forfatter: Svein Olaf Thorbjørnsen
Forlag: Fagbokforlaget
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-0688-9

Anmeldelse: Konkurranse dreier seg om sosiale prosesser og rangering av mennesker ut fra resultatene som oppnås. Troen på konkurranse som et fremmende tiltak både når det gjelder effektivisering, kostnadsreduksjon og vekst er også blitt en del av diskusjonen om bedre skole og helsevesen.

Ifølge nyklassisistisk og liberalistisk økonomisk teori vil konkurranse fremme både kvalitet, velstand og lykke. Konkurransesamfunnet medfører et klatresamfunn og karrieresamfunn.

Vinnerne belønnes og taperne settes gjerne på sidelinjen. Den som ikke vil konkurrere oppfattes lett som svak, taper eller lite attraktiv i dagens arbeidsmarked. Eller, som nevnt i denne boken, u-amerikansk.

Boken gir grundige analyser av konkurranse på mange nivåer, som generelt fenomen, innen økonomi og sett i antropologisk sammenheng. Problemstillinger knyttet til både ideologi, livssyn og etikk tas opp. Svein Olaf Thorbjørnsen skriver interessant om hvilket menneskesyn som ligger til grunn for tanken om at egeninteresse er den beste motivasjon for å oppnå det maksimale. Diskusjonen om hvordan vårt syn på våre medmennesker preges av om de oppfattes som konkurrenter og om konkurranse medfører at de blir midler for å oppnå noe, er også viktig.

Boken er grundig og omfattende både i analyser, referanser og struktur. Det gode saks- og personregisteret gjør den velegnet for studier og forskning. Språket oppleves til tider som tungt, men det bør ikke være til hinder for den som søker mer kunnskap om fenomenet konkurranse.

Thorbjørnsen fravelger seg å peke på andre bedre systemer å organisere samfunnet på. Men det mest konkurransepregete samfunn av alle - det nordamerikanske - fremstår på ingen måte som noe ideal. Det blir dermed også en utfordring når mye av tenkningen innen økonomi og samfunnsplanlegging, også i Norge, preges av konkurranseideologi mer enn samarbeid.

Denne boken er særlig aktuell nå når konkurransesamfunnets mørke side - ekskluderingen av dem som ikke klarer å henge med i svingene - synes å øke. At Thorbjørnsen ikke refererer til filosofen Harald Ofstad, som har vist hvordan den konkurransepregete økonomien bærer i seg en «forakt for svakhet», er i denne sammenheng også et savn.

Annonse
Annonse