fbpx Fra tanke til handling? Hopp til hovedinnhold

Fra tanke til handling?

Enkelte påstander reiser derfor (for) mange ubesvarte spørsmål.

Bokfakta

Boktittel: Fra tanke til handling
Forfatter: Kari Glavin, Sølvi Helseth og Lisbeth Gravdahl Kvarme (red.)
Forlag: Akribe
Sidetall:
ISBN: 978-82-79500-91-9

Anmeldelse: Endelig er det kommet en samlet og omfattende lærebok som primært er rettet mot helsesøsterstudenter og helsesøstre i praksis, eller andre som skal sette seg inn i helsefremmende og forebyggende arbeid blant barn og unge. Boken er delt i to deler. Første del har overskriften «Grunnleggende ideer og prinsipper i helsesøstertjenesten» og er inndelt i to kapitler: «Teoretisk grunnlag for helsesøstertjenesten» og «Grunnlag for god helsesøsterpraksis», og består av til sammen seks underkapitler. Bokens andre del, som handler om «Metoder for å nå mål i helsesøstertjenesten» er delt inn i tre kapitler med 14 underkapitler som tar for seg henholdsvis kartlegging av behov, aktuelle metoder og hvilke utfordringer som fins i praksisfeltet.

Forfatterkollegiet består av 13 personer, derav tre redaktører, som til sammen har skrevet 20 ulike bidrag samt innledning. Hver for seg bidrar de ulike forfatterne med høy kompetanse på sine felt, samtidig som de mange bidragene både avspeiler kompleksiteten i helsesøsters praksis og stiller store krav til de tre redaktørene.

Bokens hovedstruktur er uttrykk for et viktig og ambisiøst redaksjonelt grep. En så vidt omfattende introduksjon til ulike vitenskapsteoretiske, etiske og kunnskapsteoretiske paradigmer og posisjoner i første del, bærer bud om at valg av kunnskap, handlinger og arbeidsmetoder krever en grunnlagsdebatt. Andre del gir isolert sett en meget god oversikt over det formelle og juridiske grunnlaget for helsesøsterpraksis, hva som er utviklet av aktuelle arbeidsmetoder og hvilke krav til dokumentasjon og begrunnelse som stilles til praksisfeltet. Forbindelsene mellom de ulike posisjonene i del 1 og mellom del 1 og del 2 fremstår imidlertid både som uavklarte og inkonsistente.

Hvilke konsekvenser har det for eksempel at tiltakene som iverksettes «bør» være forskningsbasert slik at man vet at de gir effekt samtidig som de «bør» tilpasses de lokale forholdene i den enkelte kommune (s. 32)? Hvordan er sammenhengen mellom klinisk blikk og situasjonskompetanse som beskrives som Fra tanke til handling?

Den første norske læreboken om helsesøsters arbeidsmåter, metoder og strategier bør leses med kritisk distanse. Av Kari Glavin, Sølvi Helseth og Lisbeth Gravdahl Kvarme (red.), 340 sider, Akribe, 2007, ISBN 978-82-79500-91-9 Anmelder: Torunn Hamran, professor, Universitetet i Tromsø Månedens bøker Enkelte påstander reiser derfor (for) mange ubesvarte spørsmål. Torunn Hamran, anmelder «sentralt» i helsesøsters virke (s. 59), og den gjennomgående tendensen til å etterlyse effektstudier? Hva betyr det at «resultatet fra kontrollerte studier på en anbefalt metode viser signifikant positiv effekt hos elever som har deltatt» (s. 259)?

Det er jo ikke sikkert at en metode som har bevist sin effekt i en kontekst uten videre kan overføres til en helt annen kontekst - og et annet land. Og det gjør ikke saken bedre når studien det vises til ble utført i 1988. Er det også effektstudier som etterlyses når en forfatter hevder at «det faglige grunnlaget for hjemmebesøk er for tynt», forankringen i teori for svak og hensikten vanskelig «å uttrykke i ord» for deretter gjennom egne situasjonsbeskrivelser gi gode begrunnelser for samme type praksis (s. 274, 276)?

Enkelte påstander reiser derfor (for) mange ubesvarte spørsmål, for eksempel at kravet til evidens og kunnskapsbasert praksis kan medføre «at gode tiltak blir forkastet fordi vi ikke har evidens for at de er effektive » (s. 49). Forkastet av hvem? Hvem definerer hva som er «gode tiltak»? Fins det ikke andre kvalitetskriterier og krav til begrunnelser enn effektstudier?

Enkelte forfatteres bruk av «vi», «vår praksis» og «oss som helsesøstre» tilslører at «vi» (hvem det nå enn måtte siktes til) ikke alltid deler verdier, mål eller kunnskapssyn. Problemet blir heller ikke mindre ved at mange av forfatterne setter medbestemmelse og innflytelse over eget liv svært høyt. Boken stimulerer i for liten grad til analytisk evne og kritisk refleksjon i forhold til de mange vanskelige valg som til enhver tid må tas, ofte på usikkert grunnlag, og som gjør at tanke og handling må gå hånd i hånd i en profesjonell praksis.

 Les boken med kritisk distanse, bruk den gjerne og frem for alt - diskuter den!

Annonse
Annonse