fbpx Fattigdom som sosialt problem Hopp til hovedinnhold

Fattigdom som sosialt problem

Boka bidrar til å øke leserens forståelse av ulike sider ved fattigdom i velstands-Norge.

Bokfakta

Boktittel: Fattigdommens dynamikk - Perspektiver på marginalisering i det norske samfunnet
Forfatter: Ivan Harsløf og Sissel Seim (red.)
Forlag: Universitetsforlaget
Sidetall:
ISBN: 978-82-15-01344-2

Anmeldelse: Temaet er fattigdom som sosialt problem i dagens norske velferdssamfunn. Hvilke prosesser som dårlig økonomi setter i gang, og hvordan ulike offentlige ordninger og frivillige hjelpetiltak kan avbøte slike prosesser, blir utdypet.

Hvilke grupper er det særlig som er rammet av fattigdom? Blant annet arbeidsledige, de som mottar sosialhjelp over lang tid, de som bruker frivillige organisasjoners hjelpetiltak, etniske minoriteter og barn. En offentlig føring som arbeidslinjen - det vil si å legge til rette for mest mulig deltakelse i arbeidslivet - blir grundig problematisert.

I noen kapitler vises det hvordan denne politikken med lave sosial- og trygdeytelser virker mot sin hensikt, og faktisk skaper større barrierer mot å komme i arbeid. For eksempel i sosialhjelpen til barnefamilier ser de knappe økonomiske ytelsene ut til å bidra til at foreldrene får for lite psykisk overskudd i hverdagen til å komme seg ut av klienttilværelsen, snarere enn å motivere til selvhjulpenhet.

85 ungdommer som skulket skolen, drev med lovbrudd og ruset seg og var i kontakt med barnevernet, ble fulgt opp fra 15 til 30-årsalderen. Studien viser hvordan marginaliseringsprosessene var tydelige både i skolen og i jevnaldermiljøene allerede på skolens barnetrinn og starten på ungdomstrinnet.

Flere av de 16 forfatterne som har gitt bidrag til boken benytter teorier fra sosiologen Pierre Bourdieu i sin analyse av fattigdom, med begrep som habitus, sosial og kulturell kapital og sosialt felt. Det vi har erfart og lært setter seg i kroppen, et slags kroppslig merke som henger ved personen, og ens habitus avslører hvilken klasse eller hvilket miljø en kommer fra eller er vokst opp i. Kapitlene konkluderer gjerne med forslag til tiltak.

Boka har 12 interessante og dyptpløyende kapitler som alle bidrar til å øke leserens forståelse av ulike sider ved fattigdom i velstands-Norge, ideologier, (sosial) politikk, utsatte grupper, handlemåter, og ulik forskningsmetodikk til å utforske feltet. I denne presentasjonen har jeg bare gjort et lite utvalg, og inviterer med dette leseren til fordyping på et meget aktuelt felt.

Annonse
Annonse